Saugas hakkas suitsema päikesepaneelidega ühendatud elektriauto aku (4)

Copy
Saugas Tallinna maanteel eluhoone garaažis suudeti suurem õnnetus ära hoida.
Saugas Tallinna maanteel eluhoone garaažis suudeti suurem õnnetus ära hoida. Foto: Arvo Meeks

Eile pärastlõunal andis päästjatele tööd Saugas suitsema hakanud, päikesepatareide juures kasutusel olnud elektriauto aku.

Saugas Tallinna maanteel eluhoone garaažis aset leinud vahejuhtumis suudeti suurem õnnetus ära hoida: päästjad ühendasid süsteemi elektrivõrgust lahti ja tuulutasid ruumid.

See oli viimaste nädalate jooksul Pärnumaal juba mitmes päästesündmus, mis sai alguse akudest. Augusti alguses plahvatas Häädemeeste vallas Reiu külas hobusetallis elektrijalgratta aku ja tulekahjus hävis pea kogu talli varustus. Pärnus põhjustas elumaja keldris tulekahju elektritõukerataste akuelementide plahvatamine.

Poolteise aastaga on puhkenud ligemale 40 tulekahju, mis on saanud alguse akudest, laadijatest, tõukeratastest, mobiilidest, patareidest või sülearvutitest.

Päästeameti Lääne päästekeskuse tulekahjude menetleja Raido Mets rääkis hiljuti akudest alguse saanud põlenguid kommenteerides, et akude süttimisel on tuli alati väga kiire levikuga, intensiivne ja suure leegiga ning seda ise kustutada on pea võimatu. Ainuke abinõu sellisel puhul on põlev aku hoonest välja visata, alati ei ole see aga võimalik ega mõistlik. Peale selle on akuelementide põlengust tekkiv suits äärmiselt mürgine.

Üldjuhul kasutatakse seadmetes liitiumakusid, mis ei talu kukkumist, põrutamist, väändumist. Vigastuse tõttu võib seadmes tekkida lühis ja selle käigus võibki aku põlema minna.

Veel üks akude vaenlane peale füüsilise vigastuse on temperatuur. Tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve ameti tooteohutuse talituse juhataja Jana Baljutis-Küti väitel ei või seadmeid laadida liiga madala või kõrge temperatuuri juures. Näiteks ei tohiks laetav mobiiltelefon kindlasti olla padja või teki all või kinnises kotis.

Probleeme põhjustab ka vale laadija, mistõttu tuleks alati kasutada aku parameetritele sobivaid laadijaid ja järgida seadme kasutusjuhendit. Kusagilt internetist või suvalisest kohast ostetud üliodavad laadijad tasub liigitada ohtlike laadijate alla.

Millised märgid viitavad sellele, et aku on kahjustada saanud? Silmaga nähtav peaks kindlasti olema paisumine; aku eemaldamise raskused või võimatus, mis viitab deformatsioonile; vedeliku lekked või ebatavaline oksüdatsioon akul; ebatavaline kuumenemine laadimisel või kasutamisel; aeglane laadimine, laadimata jätmine või kiire tühjenemine.

Baljutis-Kütt toonitas, et tuleoht võib kaasneda kõigi liitiumakusid sisaldavate seadmetega: akupangad, mobiiltelefonid, sülearvutid, elektritõukerattad. Ohutusnõudeid järgida on hädavajalik kõikide elektriseadmete puhul.

Vanad akud tuleks viia ohtlike jäätmete kogumispunkti.

Kuidas seadmeid ohutult kasutada?
 

  • Laadige akuseadmeid ruumis, kus on suitsuandur, et tulekahju oleks võimalik kiiresti avastada ja sellele reageerida.
  • Ärge laadige (suuri) akuseadmeid evakuatsiooniteedel ehk trepikojas, kus need võivad olla suureks ohuks elanikele.
  • Veenduge, et aku on alati heas seisukorras. Kui aku on kahjustatud või vananenud, asendage see tootja heakskiidetud mudeliga: võltsitud või ebakvaliteetne laadiha võib põhjustada tulekahju.
  • Kasutage ainult seadmele sobivat akulaadijat.
  • Vältige aku ülekuumenemist laadimisel ja vee ja kemikaalide sattumist seadmesse.
  • Elektriratta või elektritõukeratta laadimisel järgige tootja juhiseid.
  • Pärast laadimist eemaldage laadija pistikust, ärge jätke akut pidevalt laadima.
  • Vältige aku laadimist tugevas päikesevalguses või kohtades, kus on kõrge temperatuur või tuleohtlikud materjalid.
  • Vältige öist laadimist. Öised tulekahjud on eriti ohtlikud, kuna inimesed magavad ja reageerimisaeg on tunduvalt lühem.
  • Ärge proovige akut ümber teha, kuna sellised muudatused võivad põhjustada tulekahju.
Andmed: tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve amet

Märksõnad

Tagasi üles