Argentum Vox osaleb mainekal festivalil

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Toomas Voll ja tema juhendatav neidudekoor Argentum Vox startisid kolmapäeva varahommikul Pärnust Belgia poole, et osaleda Neerpeltis ülemaailmsel noortekooride konkursil-festivalil.

59. korda toimuv Neerpelti festival kestab 29. aprillist 2. maini ja sellest võtab osa 100 koori ja 3000 noort lauljat 22 riigist.

“Naudime Euroopat ja läheme kevadele vastu. Näeme, kuidas pungad puhkevad puudel, tulbid ja võib-olla kirss ja sirelgi juba õitsevad. Ja uudistame tüdrukutega Berliini vaatamisväärsusi, enne kui Belgiasse jõuame,” kirjeldas Voll.

Voll lisas, et Neerpeltis on Euroopa üks suuremaid noortekooride festivale, kus sel aastal laulab 100 koori ja on hästi palju kontserte kirikutes ja saalides, kus konkursiprogrammi kõrval osaleda tuleb.

Samal ajal toimuvad noortele töötoad. Voll tõdes, et varem sel festivalil osalenud Eesti kooride muljed on olnud äärmiselt võimsad.

Noortekoorid võistlevad mitmes kategoorias, Argentum Vox astub võistlustulle pühapäeval ja laulab kuni 25aastaste kategoorias.

Voll märkis, et lauljate põhikoosseisu on festivali ajaks lisandunud aktiivseid vilistlasi, kes praegu on tudengid ja olid ettevõtmisest väga huvitatud.

Festivalil on tava, et igal aastal kirjutavad Belgia heliloojad igale võistlevale kategooriale kohustusliku loo ehk kooridel tuleb esitada selle riigi heliloojate uudisloomingut, mis on kirjutatud spetsiaalselt festivali tarbeks.

“Neid lugusid ei olnud võimalik kuskilt varem kuulata ja noodid saadeti kooridele välja korraga, mis on väga kaval ja huvitav,” seletas Voll.

Pärnu kooril ja teistel samas kategoorias võistlevatel kooridel oli ladinakeelset lugu “Ave Maria, benedicta tu” (“Ave Maria, ole õnnistatud”) aega harjutada vaid paar kuud.

Laulu autor on 1991. aastal sündinud noor Belgia helilooja Kimber Bex. Olles diplomaadi tütar, on ta maailmas palju rännanud. Bex on enda kohta öelnud, et reisimine ja muusika on talle toit ja jook, milleta ta elu ette ei kujuta. Solfedžo- ja klaveriõpinguid alustas ta viieaastaselt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles