Ühendriike vapustas afroameeriklase surm

Aino Siebert
, Baltische Rundschau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ammu pole ükski kuritegu vapustanud Ameerika Ühendriikide avalikkust nagu naabrivalve vabatahtliku George Zimmermani surmavad lasud.
Ammu pole ükski kuritegu vapustanud Ameerika Ühendriikide avalikkust nagu naabrivalve vabatahtliku George Zimmermani surmavad lasud. Foto: Reuters

Trayvon Martin lasti tänaval külmavereliselt maha, kuid õiguskaitseorganid ei kiirustanud tema oletatavat mõrvarit vahistama. Alles pärast avalikku skandaali reageerisid prokuratuur ja politsei ning George Zimmerman vahistati. Ta ei eitanud tapategu, mida põhjendas enesekaitsega.

Floridas on relvade kandmine ja tulistamine enesekaitseks seadusega lubatud.

Hobipolitseiniku lasud

Kogu Ameerika elas teleri vahendusel kaasa teismelise leinavatele vanematele, kes interneti kaudu tõid juhtumi avalikkuse ette. Kuus nädalat pidid nad ootama, kuni nende poja arvatav tapja viiakse kohtuniku ette. Poisi ema ütles pärast Zimmermani vahistamist: “Süda ei ole valge ega must, vaid punane.”

Samal ajal küsis üha rohkem kodanikke endalt: ”Kas valged ja mustad on seaduse ees üldse võrdsed?“ Tuhanded inimesed tulid tänavatele protestima rassismi vastu ja kogusid allkirju Trayvoni surma asjaolude uurimiseks.

Ammu pole ükski kuritegu vapustanud Ühendriikide avalikkust nagu ”hobipolitseiniku“ (Zimmerman oli naabrivalve vabatahtlik, toim) surmavad lasud, mis 28aastane Zimmerman tulistas relvitu afroameeriklase pihta. Kommentaatorid kirjutasid ”valge musta vastu“ ja tõid selle lühikese lausega esile fakti, et 50 aastat pärast kodanikuõiguste liikumist, mille eesotsas oli Martin Luther King, pole etnilised eelarvamused ühiskonnast kadunud.

President Barack Obama ütles: “Kui ma mõtlen mõrvatud nooruki peale, tean, mida tema vanemad praegu läbi elavad. Kui mul oleks poeg, näeks ta välja nagu Trayvon.”

Mitu ajalehte on avaldanud afroameeriklaste kogemusi õiguskaitseorganitega. New York Times kirjutas, et Trayvon Martini surm valgustas noorte mustanahaliste hädaolukorda. Näiteks rääkis üks isa Texasest, kuidas keegi politseinik olevat väljaspool teenistusaega lasknud selja tagant maha tema 14aastase poja. Poiss olevat varastanud tolle mopeedi. Kuid tänini ei ole tapjale esitatud süüdistust.

Telekanal CNN esitas šokeerivad küsitlustulemused: eri vanuses koolilastele näidati kaht pilti. Ühel neist oli valge, teisel must nooruk. Seejärel küsiti, kas need kaks poissi võiksid olla sõbrad. Kui kuueaastased ütlesid kõhklemata ”jah“, siis 12aastased olid juba teisel arvamusel.

Eriprokuröri kord

Inglise keeles on kasutusel väljend ”racial profiling”. See tähendab, et politsei otsib süüdlasi rassikriteeriumide järgi ehk mustanahalised asetatakse üldkahtluse alla. Seda tõestab statistikagi: afroameeriklaste arvel on rohkem kuritegusid. George Zimmerman on poolenisti latiino. Tema isa olevat Washington Posti andmetel valge, ema peruulanna. 1980ndatel–1990ndatel elas sügavalt katoliiklik pere Manassasis.

Üks sealsetest naabritest Jim Rudzenski rääkis, et pere kolm last käisid kohalikus katoliku koolis, enne kui läksid Osbourne’i gümnaasiumi. Püha katoliku kiriku preester Robert Cilinski mainis, et Zimmermanid olid kogukonnas tegusad.

Pereisa, pensionil sõjaväelane Robert Zimmerman olnud väga range, peres elava vanaema ülesanne oli järelkasvul pilk peal hoida. Lastel oli keelatud naabruses elavate omaealistega mängida.

Miks sügavalt usklik inimene nägi oma mustanahalises ohvris automaatselt kriminaali, arvates, et kuna nooruk oli tõmmanud kapuutsi üle pea, oli ta teinud midagi halba, selgitab kohus. ”Hoodies“ on afroameeriklaste seas populaarne riietusese, mida kannavad kriminaalidki.

Valges Majas on pea neli aastat resideerinud mustanahaline president ja Ühendriigid võivad tunda uhkust mitme afroameeriklase, näiteks Muhammad Ali või Harry Belafonte üle. Rahu valgete ja mustade vahel pole neil aga õnnestunud luua.

Kogu maailma tähelepanu on nüüd suunatud USA-le. Eriprokurör Angela Corey ülesanne on seada õiglus jalule ja näidata, et seaduse ees on kõik võrdsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles