Pärnumaa kalurid on täiendava püügikeeluala vastu

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalurid püügile minemas.
Kalurid püügile minemas. Foto: Henn Soodla

Pärnumaa kalurid võitlevad keskkonnaministeeriumi plaani vastu luua kohavarude kaitseks Valgeranna piirkonnas täiendav püügikeeluala.


Kalameeste hinnangul pole mai keskpaigast juuni lõpuni kehtiva keeluala põhjendused vettpidavad, vahendas ERR.ee "Aktuaalne kaamerat".



Pooleteiseks kuuks jäävad töö ja sissetulekuta  kalurid, kelle püügiala jääb veidi üle nelja ruutkilomeetri suurusele alale Valgeranna piirkonda Kirbu jõe suudmesse. Keskkonnaministeeriumis ministri allkirja ootava eelnõu kohaselt seal poolteist kuud passiivsete püügivahenditega kala püüda ei tohi. Vastava ettepaneku tegi ministeeriumile Tartu Ülikooli Eesti Mereinstituut.



"Meie mereinstituudi mitmeaastased tööd näitavad praegu seda, et see konkreetne ala on ilmselt üks kõige paremaid koha kudealasid praegu Pärnus," rääkis Tartu Ülikooli Eesti Mereinstituudi kalabioloogia ja kalanduse osakonna juhataja Markus Vetemaa. "Sinna on pandud kunstkoelmuid ja me näeme, et kunstkoelmute marjaga kattuvus on väga hea, arenevate embrüote ellujäävus on väga hea ja seda kohta tuleks kaitsta."



Kalurid said keeluala plaanist teada alles aasta lõpus ja praegu nõutakse neilt juba määrusega nõustumist. Vastasel korral keelatavat kalapüük kaheks kuuks terves lahes üldse. Umbes 30 kaluri jaoks on keeluala aga väga aktiivne püügipiirkond, kust püütud kala annab ligi 100% meeste sissetulekust. Lisaks ei ole keeluala põhjendused kalameeste jaoks vettpidavad.



"Ainult viidatakse sellele, et kohavarud on madalaseisus, mida on juba mitmeid põlvi kalateadlased siin kogu aeg väitnud, et kolme aasta pärast saate enneolematult suuri kalu püüda, kui te peate keeldudest kinni. Tänasel päeval seda juttu enam kalurkond nagu eriti tõsiselt ei võta," ütles Pärnumaa Kalurite Ühingu esimees Arne Taggo.



Keskkonnaministeeriumi kalavarude osakonna juhataja Ain Soome kinnitas, et määrusel veel ministri allkirja ei ole, kuid veenvaid argumente, et kalapüügi keeluala Valgeranda mitte kehtestada, ka mitte. Pole ka mingeid mehhanisme, et kaluritele saamata jääv tulu kompenseerida.



"Mehed on välja ostnud oma ajaloolised püügiõigused ja ma ei tea, mis neist saab. Nagu öeldakse: kirves selga ja kogu lugu," ütles kalur Rein Soovik.



Asjaolu, et keeluala lubatakse kehtestada ajutiselt, ehk isegi vaid üheks aastaks, kalureid ei lohuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles