Odavus läheb Audrule kalliks maksma

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1. septembrist tegutsevad Jõõpre lasteaia rühmad põhikooli all Mati Suti juhtimisel, sest uus lasteaiahoone ehitatakse kooli külge - paraku astuti ehitajatega ämbrisse.
1. septembrist tegutsevad Jõõpre lasteaia rühmad põhikooli all Mati Suti juhtimisel, sest uus lasteaiahoone ehitatakse kooli külge - paraku astuti ehitajatega ämbrisse. Foto: Ants Liigus

Jõõpre uue lasteaia ehitus on takerdunud ja töö tellija Audru vald tahab riigihanke vähempakkumise võitnud ehitusfirmadele lepingu üles öelda.

Audru vallavanem Siim Suursild rääkis, et vald korraldas eelmise aasta detsembris riigihanke Jõõpresse uue lasteaiahoone ehitamiseks, täpsemalt Jõõpre põhikooli juurdeehituseks, sest alates 1. septembrist tegutsevad Jõõpre lasteaia rühmad põhikooli all.

Odavuse hind

Kõigile nõuetele vastava madalaima hinnaga (570 000 eurot) ühispakkumise tegid Facio Ehituse OÜ ja OÜ Elinord Ehitus. Kokku osales riigihankel üheksa ehitusfirmat, kusjuures võitnud pakkumuse ja maksumuselt järgmise pakkumuse vahe oli 30 000 eurot. “Kuna ehitame valla raha eest, siis on maksumaksja huvides teha seda võimalikult odavalt,” ütles Suursild.

Segadused ehitajaga algasid juba lepingu allkirjastamisel. Riigihangete seaduse järgi tuleb suurte objektide puhul ehitaja ja tellija vahel sõlmida kirjalik ehitustööde leping. Paraku ei kippunud ehitajad ligikaudu kuu aja jooksul lepingut allkirjastama ja tegid seda alles 4. aprillil, kui Jõõpre lasteaia ehitustööd pidid graafiku järgi juba käima.

Pärast lepingu allkirjastamist tõi ehitaja kohale küll piirdeaiad ja kruusahunniku, ent sellega kõik piirdus. Alates 10. maist pole objektil midagi tehtud. Samuti pole ehitusfirmad korduvatele nõuetele vaatamata tänaseni esitanud ehitusaegset tagatist (pangagarantii summa suhtes, mis katab kümme protsenti ehitustööde maksumusest), mille eesmärk on tagada valla võimalikud nõuded ehitaja poolt lepingu rikkumise puhuks.

Sel nädalal oli järjekordne tagatise esitamise tähtaeg, ent Facio Ehituse OÜ ja OÜ Elinord Ehitus seda ei esitanud, märkis Suursild.

Kaido Saveljev Facio Ehituse OÜst märkis, et ei ole nõus lehes seda teemat kommenteerima. Ta lisas, et on kursis Audru valla kavaga leping üles öelda. Miks pole ehitustöödega Jõõpres algust tehtud? “Need on vastused, mida saan anda ainult objekti tellijale,” jäi Saveljev napisõnaliseks.

Plekiga ja plekita

Kuidas valis vald ehitaja, kellest võis oletada, et ta ei täida lepingut? Facio nimega seotud äriühingutel on riigihangete ehitusturul olnud ju mitu lepingute ülesütlemist.

Vallavanem Suursild nentis, et omavalitsus seisis kahe halva valiku ees.

Kui omavalitsustel on ehitusfirmadega probleeme, tuleb sellest teada anda riigihangete keskusesse. Nimelt ehitas AS Facio (praegu AS Räga) Audru alevikus 2008. aastal veetorustikku ja läbi raskuste sai see valmis. Ent Facio puhul on tegu eri juriidiliste kehanditega: AS Facio kujundati ümber firmadeks OÜ Facio ja Facio Ehituse OÜ.

Jõõpre lasteaia pakkumuse tegi riigihankekeskuse silmis plekita nimega firma, kuigi meeskond seal taga oli sama. Kui Audru vald oleks valinud hinnalt teise pakkumuse, ähvardanuks valda kohtutee Facio Ehituse OÜ ja OÜ Elinord Ehitus pakkumuse tagasilükkamise eest. Nüüd ootab valda tõenäoliselt kohtutee, et nõuda ehitajalt sisse leppetrahv ja ehitusprotsessi kallinemise raha, sest ehitushinnad tõusevad.

Kui vald saabki ehitajatega lepingu venitamiseta lõpetada, tuleb vallal lasteaia ehitamiseks kuulutada ikkagi välja uus riigihange. Kõik see võtab aega ja tähendab, et algse 570 000 euro asemel läheb ehitus tõenäoliselt seoses ehitushindade tõusuga kallimaks ning selle rahastamise võimalikkuse võtab arutada juba volikogu. Nii on raske uskuda, et lasteaed 1. septembriks valmis saab, kahtles Suursild.

Jõõpre külas pole oma lasteaiamaja kunagi olnud. Lasteaed tegutses kolhoosikontoris, seejärel Jõõpre vanas koolimajas. Päästeamet ja tervisekaitseamet on teinud vallale korduvalt ettekirjutusi, sest lasteaia ruumid ei vasta ettenähtud nõuetele.

Nii tegi Audru vallavolikogu mullu otsuse võtta laenu ja teha valla rahaga koolimajale juurdeehitis 40 lapse tarvis, peale selle õueala ja kõnnitee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles