Kommentaar: Päästeplaan puhkuseks

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riina Martinson.
Riina Martinson. Foto: PP

Väga loodan, et tänasest on ilm päikeseliseks keeranud, kuid kardan, et jätkuvalt vihmane. Kehva ilma tõttu on nii mõnigi puhkusemõte korstnasse lennanud. Viimane aeg on hakata mõtlema päästeplaanile: mida teha suvel vihmase ilmaga?

Enamikul meist on kodus riiulile kogutud raamatud, mida plaanime lugeda, kui kunagi rohkem aega jääb. Nüüd ongi see aeg käes! Minu mulluse suve vihmased päevad päästis kolleegidega jagatud ajakirjade virn. Mina laenutasin välja aastakäigu endale koju tellituid ja sain sõbralt vastu suure hunniku muid ajakirju.

Jah, tore oleks lastega autosse pugeda ja Pärnusse, Valgeranda, Kablisse või Varblasse sõita. Tegelikult meeldiks lastele veel enam, kui vanemad koos veedetud ajal kogu tähelepanu üksnes neile suunavad. Kujutlege laste rõõmu, kui emad-isad kõik oma täiskasvanute tegemised unustavad ja paar tundi nendega näiteks lauamängude seltsis veedavad.

Oma üllatuseks avastasin lasteaias, millise õhinaga kuue-seitsmeaastased malet mängivad. Lapsed on palju targemad, kui arvame. Äkki tänu perega koduseinte vahel veedetud ajale avastategi oma lapsel mõne ande, millest seni aimugi polnud.

Kui kodus lauamänge pole, tehke ise. Puslesid saab lõigata ajakirjareklaamidest. Minu plikapõlve lahedamad tunnid möödusid pabernukkude seltsis. Mäletate, joonistate nuku paberile, lõikate välja ja siis joonistate selle kuju järgi riided, mille õlgadel klapid rõivaste nukule selga kinnitamiseks. Täiesti tasuta ja tüdrukutel lõbu kauaks.

Vihmapäevadel võib käia kinos, Pärnu uhiuues muuseumis ja restoranis, mida tuttavad kiitnud on. Sõbrad võib külla kutsuda või ise külla minna. Te võite ju sõprade ja sugulastega iga päev Facebookis vestelda, kuid elusa suhtluse vastu see ei saa.

Arvutis on sadu pilte, mis ootavad sortimist, välja printimist, albumisse sättimist või sugulastele saatmist. Näiteks eelmisel palaval suvel klõpsatud hetked.

Lõpuks võib ette võtta koristuspäeva, mis seni ajanappusel aina edasi lükkunud. Kapid ja panipaigad on nagunii vaja korda teha ja autasuks leiab neist kindlasti mõne hädavajaliku, kuid ammu kadunud asja või rõiva, mis taas garderoobi ehtima sobib. Nõus, et puhkust koristamise peale kulutada võib tunduda nõme, kuid päikese saabudes (ja ükskord see soojalaine tuleb!) saab siis täiel rinnal puhata ja ükski ootel kohustus ei tumesta meeleolu.

Ja kui vihmaga tõesti kohe mitte midagi teha ei viitsi, siis ärge tehkegi. Mõnikord on maailma mõnusaim tegevus laisklemine, iga päev oravana rattas tiirlejaile peaks mõni säärane päev aastas lausa kohustuslik olema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles