Pärnu suupillifestival on maailmas tuntud

Annika Poldre
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Festivalikonkursi peavõitja Tauno Tamm võlus žüriid oma perfektse pillimänguga.
Festivalikonkursi peavõitja Tauno Tamm võlus žüriid oma perfektse pillimänguga. Foto: Ants Liigus

Pühapäeval lõppes 11. Pärnu rahvusvaheline suupillifestival “Baltic-Nordic Harmonica”, kus esinesid virtuoosid Austriast, Venemaalt ja Soomest ning loomulikult Eestist. Festivali raames toimus suupillimängu konkurss, mille võitis 12aastane Pärnu noormees Tauno Tamm.

Festivali direktor Elmar Trink rõõmustas järelkasvu üle. Lõppkontserdil astusid lavale noored, kelle suupillimäng annab kindlust, et selle pilli oskus niipea ei hääbu. Nagu tavaks, korraldati festivali raames suupillimängijate võistluski.

“Konkurss annab osalejatele võrratu kogemuse suhelda professionaalidega,” rääkis Trink.

Kõik konkursivõidud tulid Eestisse. Kui kahel aastal on jäänud peavõit välja andmata, siis tänavu pälvis selle 12aastane pärnakas Tauno Tamm.

Noormees lõpetas kevadel Pärnu ühisgümnaasiumi 6. klassi. Suupillimänguga alustas ta neli aastat tagasi, kui isa luges lehest kuulutust suupillilaagri kohta ja soovitas pojal sinna minna.

“Selles laagris hakkasin esimest korda mängima ja seal arvati, et ma võiksin juba suupillikonkursil osaleda,” rääkis Tauno. Sealtpeale ongi ta suupilli mänginud, olles iseõppija ja konsulteerides Ilmar Tõnissoniga. Musikaalsest perest pärit noormees õpib Pärnu muusikakoolis Alta Tõnissoni akordioniklassis.

Rahvusvaheline žürii, kuhu kuulusid professionaalsed suupillimängijad Austriast, Soomest, Venemaalt ja Eestist, hindas Tamme mängu väga kõrgelt: võimalikust 50 punktist kogus ta peaaegu maksimumi. “Perfektselt esitatud ja jõukohased palad,” kommenteeris Trink võitu.

Kuid konkurss on vaid osa festivalist, mis on maailma suupillimängijate seas tuntud üritus. “See on festival, kus põhiinstrument on suupill ja muusikat esitatakse igale maitsele,” rõhutas Trink.

Tänavu siin esinenud ja žüriis osalenud Austria suupillivirtuoos Franz Chmel, kes on üles astunud igal kontinendil, nimetas seda kõige paremini organiseeritud suupillifestivaliks maailmas. Austerlane kiitis siinset suupillimuusikast lugu pidavat publikutki.

Kromaatilise suupilli mängija Chmel, elukutseline muusik, mängib suupillil muu hulgas klassikat. Pärnakad said kuulda tema esituses Griegi, Bachi, Monti, Rahmaninovi ja teiste klassikute loomingut

Trink rõõmustas, et maailmamainega muusik loobus suupillimängu propageerimise huvides Pärnu festivalil oma tavalisest honorarist.

Samuti pakkusid meeldejääva muusikaelamuse kaks suurepärast suupillimängijat Venemaalt: Mihhail Vladimirov Moskvast ning Boris Plotnikov Jekaterinburgist. Vladimirovi, kes tegutseb Moskvas muusikakolledži õppejõuna ja esineb koos paljude gruppidega, peetakse Venemaa tuntuimaks suupillimängijaks.

Väga mitmekülgne muusik on ka Plotnikov, kes eri muusikastiilide valdamise kõrval klassikast punkrokini kasutab ulatuslikult helivõimenduse võimalusi ja elektroonilist helitöötlust. Mõlemat muusikut saatsid kontserdil Pärnu andekad noored pillimehed Rauno Pella ja Martti Laas, kellega kokkumäng üllatas Vene muusikamehi.

Suupillifestivali lõppkontserdile pani särava punkti Kvartett Austria – elukutselistest suupillimängijatest 1993. aastal loodud kvartett, kelle repertuaar ulatub klassikalisest ja rahvalikust muusikast ning kantrist filmimuusikani ja kes Pärnu festivalil osales ka 2003. aastal.

Festivali üheksa kontserti ja improviseeritud esinemised võttis publik Tringi sõnutsi soojalt vastu.

“Loodame, et meie muusikafestival, kus põhiline instrument oli suupill, andis väärilise sissejuhatuse Pärnu suve suurtele muusikasündmustele,” ütles ta. Ometi andis majandussurutis end tunda sellelgi üritusel: osalejaid oli vaid veidi üle 100 ja kuulajaidki on varasematel aastatel jagunud rohkem.

Suupillifestival

11. Pärnu rahvusvaheline suupillifestival “Baltic-Nordic Harmonica” tõi kokku üle 100 suupillimängija viiest riigist. Kolme päeva jooksul anti üheksa kontserti ja korraldati konkurss “Baltic-Nordic OPEN”, mille peaauhinna pälvis 12aastane Pärnu noormängija Tauno Tamm. Balti- ja Põhjamaade tšempioni tiitli pälvisid Jim Åkersted Rootsist, Ants Õnnis ja suupilliklubi Piccolo orkester.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles