Ettevõtjad panid ideed pilkupüüdvasse vormi

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arteljee erksad vihmamantlid püüdsid näituse avamisel kõigi pilke. Pildil üks nende loojaid, värskelt koolitusprogrammi lõpetanud Maarja Tali väikese modelliga.
Arteljee erksad vihmamantlid püüdsid näituse avamisel kõigi pilke. Pildil üks nende loojaid, värskelt koolitusprogrammi lõpetanud Maarja Tali väikese modelliga. Foto: Urmas Taul

Esmaspäevast alates võib Pärnu külastuskeskuses näha tootearendusprogrammi PESA esimese lennu lõpetajate tooteid, mille hulgast leiab nii kirjusid disainvihmamantleid ja mööblit kui arendavaid lauamänge. Programmi läbis selleks kevadeks 18 Eesti ettevõtjat, kellest 16 tooteid rändnäitusel tutvustatakse.

Pärnust päris Riho Luuse näitas huvilistele oma PIPIK-lauamänge. Kelmika lühendi taga peitub sõnaühend “piiramatu pinna kujund”: väikestest tükikestest saab kokku laduda kujundi, mida annab jätkata lõpmatult. Sealjuures ei ole tegu abstraktsete vormide, vaid täiesti äratuntavate kujunditega, mis Luuse väitel mõjuvad lastele väga emotsionaalselt. Nii saabki teha suure pinna elevantidest või kaladest, mis sobivad üksteisega täpselt kokku.

Toode peab tarvilik olema

Siiski on nutikas disain ainult osa PIPIK-mängudest. Kõige tähtsam on vajadus sellise toote järele. Näiteks lõi Luuse “Korrutuskalakese” mängu oma tütrele mõeldes, et aidata tal korrutustabelit õppida. Veel on mänge tähestiku õppimiseks ja koordinatsiooniharjutusena. “Katsetage inimeste peal ja saate teada, kas toodet on vaja,” soovitas mees näituse avamisel.

Luuse rääkis, et juba on tema mängude vastu huvi tundnud õpetajad, kes neid oma töös kasutada soovivad. Mängu kaudu läheb õppimine ju lõbusamalt ning õpitu jääb paremini meelde. Näituselgi kogunes lauamängude juurde rohkesti huvilisi nii laste hulgast, keda peibutasid värvilised loomakujundid, kui lapsevanemaid ja õpetajaid, kes lastele õppimist lihtsamaks teha tahavad.

Peale mängude olid ettevõtjal kaasas ehted, magnetid ja võtmehoidjad. Loomulikult ikka samadest loomakujunditest, mida saab mustriks laduda ja uuesti lahti võtta.

Suviti Toris elav Maarja Tali rääkis, et tema vihmamantlite idee sündis reaalsest vajadusest võtta vihmaga õlgadele midagi, mis sobiks ka piduliku kleidiga.

Maarja ja Ene-Maris Tali Arteljee märgi all loodavad vihmamantlid ei ole kohmakad või silmariivavat värvi, nagu me neid ülerõivaid muidu ette kujutame, vaid kerged ja mustrilised. Lillede-lindudega kirjatud mantlit võiks häbenemata kanda pika kleidiga ja julgematele sobiks silmatorkavalt erksavärviline vihmakuub, mis kaetud piltidega lugematutest ustest.

Väljapaneku avamise moedemonstratsioonil nägi selliseid kuubi nii meeste, naiste kui päris pisikeste laste seljas. Hulk vihmamantleid on näituseruumigi riputatud, et igaüks neid oma käega katsuda ja uurida saaks.

Loomeinimestele abiks

Rätsepatööga leiba teeniv Maarja Tali ütles, et elu on ise teemad kätte andnud, aga enne kui tegutsema asuda, tuleb asjad läbi mõelda. Loomeinimestele olevat äri ja turunduse teema üsna keeruline ning just seepärast oligi PESA programmist palju abi.

PESA on loomemajanduse infokeskuse Loov Eesti algatatud koolitusprogramm, kuhu kõigi kandideerinute seast valiti 20 osalejat. Valiku aluseks oli füüsiliselt olemas toode, millel oleks turupotentsiaali nii Eestis kui välismaal.

Programmi käigus õpiti kümne kuu jooksul äriplaani koostamist, tootearendust ja turundust, ühtlasi sai projekti edenemise kohta individuaalset abi ja tagasisidet vabatahtlikelt mänedžeridelt. Üks vabatahtlikest, samuti pärnakas Irina Tõniste ütles, et üks tähtsamaid eesmärke oli aidata loomeinimestel luua võrgustik, mille abiga oma toodet müüa.

Loov Eesti tegevjuhi Eva Leemeti teatel oli programm edukas: osalejate kogukäive ulatus poole miljoni euroni ja tooteid on kokku 49 müügikohas. Samuti on kontakte loodud välismaal. Sügisel plaanitakse alustada uue programmiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles