Parimad tänavatrikitajad näitavad taset

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks Pärnu staažikamaid tänavasportlasi Madis Põldsaar harjutas eile Munamäe rulapargis laupäevaseks võistluseks.
Üks Pärnu staažikamaid tänavasportlasi Madis Põldsaar harjutas eile Munamäe rulapargis laupäevaseks võistluseks. Foto: Urmas Taul

Suvehooaja suurimat ja oodatuimat ekstreemspordifestivali „Kuldrula“, mida peetakse Pärnus juba kaheksandat aastat, iseloomustab tänavu rahvusvahelisus.

“Sellel aastal panime kõvasti rõhku võistluse kõrgema taseme peale, et pakkuda eestlastele rahvusvahelist võistluskogemust, meil on rahvusvahelised kohtunikud Lätist, Leedust, Eestist,” räägib ürituse korraldaja Hannes Paldrok.

Täna õhtul võtavad Rannapargi korvpalliväljakul mõõtu Baltimaade parimad flat’i sõitmises, mis Paldroki sõnade järgi tähendab seda, et trikitajad sõidavad mööda siledat maad, kus ei kasutata obstaakleid ehk rampe.

Mängitakse viit miinust: üks võistleja näitab triki ette ja teine peab selle järele tegema. Kui ta sellega hakkama ei saa, läheb miinus kirja. See, kellel lõpuks kõige vähem miinuseid on, kuulutatakse võitjaks. “See peaks olema Baltimaade kõige parem flat’isõitja,” räägib Paldrok.

Pärnus võistlevad parimad

Pärnus toimuvale võistlusele pääsesid vaid parimad, selleks korraldati juuli alguses Vilniuses, Riias ja Tallinnas Game of B.A.L.T.I.C nimelisi kvalifikatsioone. Nende käigus selgitati igas linnas välja viis parimat rulasõitjat ja trikiratturit, kes pääsesid edasi täna õhtul Pärnus toimuvasse finaali.

Laupäeval ja pühapäeval on Pärnus teist korda lahtised Eesti meistrivõistlused rulasõidus, trikirattasõidus ja trikirulluisutamises. “Kohal peaksid olema Baltimaade parimad sõitjad, tulemas on uisutajaid Lätist ja võib-olla isegi USAst,” räägib Paldrok.

Esimest korda kirjeldab trikitajate tegemisi professionaalne kommentaator Reket, kes on tuntud „Simple Sessionilt“.

Osavõtjaid hinnatakse 100 punkti skaalal kolmes kategoorias: platsi kasutamine, stiil ja tehnika. Oma kavad panevad võistlejad kokku ise ja iluuisutamise kombel kindlaid elemente Paldroki väitel osalejatelt ei nõuta.

Kvalifikatsioonide ajal on platsil korraga kaks võistlejat, kel oma oskuste näitamiseks on aega kolm minutit. Võitja pärjatakse Eesti meistri tiitliga ja parimad rulasõitjad pääsevad edasi Soome lahtistele meistrivõistlustele.

Rohkelt meelelahutust

Ekstreemspordis nagu mujalgi tuleb olla ettevaatlik ja üksteisega arvestada, et vältida viga saamist. Paldroki jutu järgi suuremaid vigastusi tihti ette ei tule, kuid on olnud juhtumeid, kui kiirabi välja tuleb kustuda.

“Kõige tihedamini tekivad vigastused parima triki sooritamise ajal. Siis annad endast maksimumi, et teha kõige keerulisem trikk,“ räägib korraldaja ja lisab, et teine koht, kus on oht kukkuda, on soojenduse ajal, kui ei ole varem selles pargis sõitnud ja alles tutvud sellega.

Et platsil sooritab trikke korraga kaks võistlejat, on ohtlikud kokkupõrked, mida Paldroki ütlust mööda tuleb eriti ette noorematel võistlejatel. Ta paneb osavõtjatele südamele pargis natuke rohkem ringi vaadata, arvestada teiste liikumisega ja oma suunamuutustest märku anda. “See ei erine väga palju autoliiklusest, kui ettevalmistuseta lähed rulaparki sõitma, võib asi päris ohtlikult lõppeda,” selgitab korraldaja.

Tänavaspordi võistluste kõrval toimub „Kuldrula“ raames rohkelt muid meelelahutusüritusi. Aloha surfiklubis on neljapäevast laupäevani soojenduspeod, kus DJd tuju mõnusa muusikaga üleval hoiavad.

Täna õhtul leiab klubis Buss aset „Kuldrula“ ametlik eelpidu ja laupäeva õhtul ootavad korraldajad kõiki täisealisi kuursaali võistluste esimest päeva lõpetama.

Koostööd tehakse rannakinogagi, kus täna näeb filmi kuulsast inglise tänavakunstnikust Banksyst. Laupäeval esilinastub Eesti rulatiimi Pöörfi lühifilm “Pöörfi roadtrip”, mis on vaatajatele tasuta.

Pühapäeval on rulaplatsil kohal USA graafikud, kes särkidele siiditrükiga „Kuldrula“ logosid ja oma loomingut teevad. “Kõik võivad oma särgi kaasa võtta ja kohapeal selle kujundada lasta,” kutsub Paldrok.

„Kuldrula“ nime all korraldati üritust juba 80ndatel, kui Pärnu uue silla juures peeti rahvusvahelisi võistlusi rulaslaalomis ja ajasõitudes. Uue hoo sai ettevõtmine sisse 2005, kui linna abiga Pärnusse uus rulapark rajati.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles