Hiinlased võivad rajada Pärnusse pelletitehase

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pelletid ehk küttegraanulid. Foto on illustreeriv.
Pelletid ehk küttegraanulid. Foto on illustreeriv. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Nädala lõpul külastas Pärnut Hiina äridelegatsioon, kes kuulas siin maad võimaluste kohta rajada Pärnusse pelleti tootmise ja taastuvenergia tootmisvahendite tehas.

Hiinlased külastasid Loode-Pärnu tööstusküla kui ühte võimalikku kohta tehase rajamiseks. Samuti külastati kohalikke ettevõtteid. Kaubaveo osas tunti huvi Pärnu sadama vastu.

Hiinlased Eestisse kutsunud Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse pressiesindaja Jürg Samel ütles, et Pärnu on hiinlaste plaanitava tehase võimalik sobiv asukoht tugeva puidutööstuse sektori tõttu. Peale puidusektori tekitab hiinlaste huvi Pärnu vastu piirkonna kõrge potentsiaal tuuleenergia seadmete tootmise ja tuuleparkide valdkonnas endistel turbaaladel.

Samel märkis, et hiinlaste huvi Pärnu ja Eesti vastu on seotud logistiliselt soodsa asukoha ja maksusüsteemiga. “Meil on logistiliselt hea asukoht, stabiilne riigikord ja investoritele soodne maksusüsteem. Oluline on klientide lähedus: kauba transport põhjamaadesse ning Kesk- ja Ida-Euroopasse ei võta kauem kui 72 tundi,” seletas ta.

Pärnu pole hiinlaste plaanitava pelletitehase ainuke võimalik asukoht. “Pigem on hiinlaste eesmärk valida asukoht oma ettevõtte Euroopa peakorterile,” märkis Samel. “Võimaliku asukohana kaalutakse ka teisi Euroopa Liidu liikmesriike ja meie ülesanne on investoreid veenda, et Eesti on selleks õige koht. Praegu on vara seda protsessi lähemalt kommenteerida.”

Sameli sõnutsi ei saa projekti praeguses etapis avaldada, kui suur on võimalike investeeringute maht. “Protsess on pikaajaline ja tõenäoliselt ei muutu plaanid konkreetsemaks enne käesoleva aasta sügist. Otsuste langetamine võtab Hiinas oluliselt kauem aega kui lääneriikides,” lisas Samel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles