Noori oodatakse ettevõtlikkust arendama

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Oktoobris algab Pärnus Eesti Energia algatatud ja rahastatud noorte ettevõtlikkuse arendamise programm ENTRUM, mille eesmärk on pakkuda Pärnu-, Viljandi-, Hiiu- ja Saaremaa 500 koolinoorele võimalust viia ellu oma lennukaid mõtteid.

Programm ENTRUM on meelelahutuslik koolitussündmuste sari, mis koosneb sessioonidest, ettevõtete külastustest, esseekonkursist ja noorteprojektide võistlusest „Olen ettevõtlik!“.

Lääne-Eesti 14–18aastased noored saavad praktilisi teadmisi ja kogemusi projekti algatamise ja elluviimise kohta ning kohtuvad oma huvivaldkonna tipptegijatega.

Programmi eestvedajad soovivad innustada noori olema ettevõtlikud ja aktiivsed ja arendada nende sotsiaalseid oskusi.

Õppimine ja vaheldus

ENTRUM alustas 2010. aastal sooviga käia nelja aastaga läbi kõik Eesti maakonnad. Algusaastal tegutseti Ida-Virumaal, eelmisel aastal Tartu-, Võru- ja Valgamaal. Sel sügisel jõuab järg Lääne-Eesti noorteni.

Seitsme kuu jooksul õpetatakse, kuidas käivitada ja ellu viia oma projekt, kuidas leida meeskonnakaaslasi ja partnereid. Algteadmisi jagatakse ettevõtluse, turunduse ja finantseerimise kohta.

Kord kuus toimuvatel sessioonidel ühendatakse õppimine meelelahutusega: praktilise osa ja mentoritega kohtumise kõrval esinevad bändid ja DJd, oma kogemustest räägivad ENTRUMi vilistlased ja edukad noored. Osalejad viiakse eribussidega tutvuma ettevõtetega.

Kevadeks peaksid noored jõudma oma ideede elluviimiseni ja paremad ettevõtmised saavad suurel lõpupeol premeeritud.

“Nii suurt sellelaadset ettevõtmist pole Pärnumaa noortele varem tehtud,” rääkis Kadri Riitsaar, programmi koordinaator Pärnumaal. “Oluline on kohtuda uute inimestega, leida mõttekaaslasi ja saada teada, kuidas päris maailmas elu käib. Võib-olla sünnivad koostöös veel paremad ideed ja kui tulevikus tekib mõni ettevõtlusmõte, on juba olemas võrgustik, kelle poole pöörduda.”

Riitsaare sõnade järgi ei tasu karta ebaõnnestumisi, sest needki aitavad õppida.

Ideest tulemuseni

1. oktoobril saab ettevõtmisega lähemalt tutvuda Port Arturis teemapäeval “Ohoo, ENTRUM on Pärnus!“.

Kõiki noori, kel põnev mõte, mille realiseerimiseks raha ja tarkust napib, kutsutakse üles end registreerima ENTRUMi kodulehel 22. septembrist 1. oktoobrini. Selle alusel saavad noored osalemiskutse 17. oktoobril Pärnu kontserdimajja programmi avasessioonile “Algatan julgelt”, kus osalejaid tervitavad ja oma nõuandeid jagavad ENTRUMi patroonid.

Sõltumata avasessioonil osalemisest, saab iga soovija registreerida oma idee 17. oktoobrist 4. novembrini programmi kodulehel. Projekte oodatakse neljast valdkonnast: loome- ja ökomajandus, tehnoloogia, sotsiaalne ettevõtlus.

Edukalt toimivate projektide näidetena võib nimetada Ida-Virumaa noorte ellu kutsutud virtuaalset noorte tööbörsi ja Otepää õpilaste loodud koolivahetusprogrammi VeniVidiVici, mille käigus saavad õpilased lühiajaliselt õppida mõnes teises Eesti koolis. Üks eelmisel aastal preemia pälvinud projektidest “Energia TV” loob üle-eestilist noortele mõeldud ja noorte toodetud sisuga videovõrgustikku, kus levitada nii meelelahutuslikke kui õppevideoid. Lääne-Eesti noortelt loodetakse koguda umbes 100 ideed.

Programmiga ühinema oodatakse ka ettevõtlikke inimesi, kes sooviksid noori toetada mentori-nõuandjana. Huvilised saavad 20. septembrini endast teada anda ENTRUMi kodulehel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles