Mõrvarkaevud passivad ohvreid

Urmas Hännile
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liivi tee ääres pole kuu ajaga suurt midagi muutunud ja nii nagu kaevud ohvrit passisid, teevad nad seda nüüdki.
Liivi tee ääres pole kuu ajaga suurt midagi muutunud ja nii nagu kaevud ohvrit passisid, teevad nad seda nüüdki. Foto: Ants Liigus

Täpselt kuu aja eest Pärnu Postimehes avaldatud artiklist „Pärnus leiab kaanetamata kaeve juba kümnekaupa” ei ole tulu tõusnud.

Kirjatöös räägitud Liivi tee ja Pärnu jõe vahelisel alal umbes Neste bensiinijaama kohal asuvast kümnest kaanetamata olnud kaevust on üks kinni ehk mulda täis aetud, kaks kaetud tänava äärekividega, ülejäänud on, nagu nad olid kuu tagasi, hooletule eluohtlikud.

Tõsi, puude vahel kobaras kaevudele on küll ümber veetud sinnakanti sattujat ettevaatusele manitsev lint, kuid just ühe, silmaga hinnata kolme–nelja meetri sügavuse ääreta kaevu juurest on lint maha rebitud, nii et pea laiali jalutaja või õhtuhämaruses niisama metsa all kõndija astuks otseteed surma.

Lootus ise kaevust välja saada on kaevukukkunule olematu, samuti on vähe usutav, et hädasolija appikarjed kostavad teisele poole elava liiklusega Liivi teed.

Hulk kaeve kaanetatud

Ülejäänud kohalikus lehes aastapäevad tagasi hoiatuseks toodud ohtlike kaevudega on lood paremad.

Nii on mullu 13. oktoobril jutuks olnud katmata kanalisatsioonikaev Tammiste vibustaadioni kohtunikemaja kõrval poolenisti mulda ja prahti täis aetud, nii et seal varitseb jätkuvalt oht murda jalaluu, kuid eluohtlik kõnealune kaev enam ei ole.

Nagu seda pole Niidu ja Rääma tänava ristmiku lähedal endise suusavabriku kõrval asuv kanalisatsioonikaev, mis nüüd on kapitaalselt kaetud, kõige krooniks metallivargaid külmaks jättev betoonmüts.

Samuti on kinni aetud Rääma ja Raba tänava ristmikul paikneva Pärnu orvuna kasvanute ühenduse noortekoduna tuntud hoone läheduses asunud kaks kaevu. Kolmas, Jaansoni rajast paari meetri kaugusel kaev on saanud tänava äärekividest kaane.

Samal ajal ei saa väita, et linn oleks, kui õnnetud Liivi tee äärsed kaevud välja arvata, teiste ikka veel ohtlike kaevude kaanetamisel toimekas.

Reageerimine aeglane

Äsja helistas lehetalitusse Luule Ilus ja kurtis, et tema püüd juhtida tähelepanu ohtlikule kaevule on olnud rääkimine kurtidele kõrvadele.

„See tänane (teisipäevane, toim) õnnetuse teade tõi asja uuesti meelde ja bussi pealt tulles ekstra vaatasin: ei mingit kaant,” tõdes helistaja.

Jutt käib Oja tänava äärde jäävast Niidumetsa bussipeatusest kümmekonna meetri kaugusele põõsastikku peitunud kaevust. See on küll puust harkjalaga märgitud, samuti oleks võpsikus asuva ja kõrge äärega kaevu kukkumine omaette kunsttükk, aga ikkagi.

„Teatasin sellest kaevust juba eelmisel aastal, siis tuli talv ja lumi, aga nüüd helistasin üks kuu aega tagasi uuesti numbril 15 505 linnavalitsusse,” rääkis Ilus. „Seal oli keegi asjamees, kes lubas uurida, sest ta ütles, et ei tea, kellele see kaev kuulub.”

Hoolimata Pärnu linnaametnike aeglasest tegutsemisest, oli murelik linlane seda meelt, et kardetavate kaevude ja teiste analoogsete rajatiste ohutustamine edeneb.

„Sealsamas Niidupargis oli koolipoolses küljes paar aastat tagasi kaevul kaas ära virutatud, see sai üsna kiiresti kaetud,” märkis Ilus. „Siis oli endise lastekodu taga kaevul kaas ära, selle asemel oli mingi kaubaalus, seegi tehti üsna kiiresti ära, nii et kui tahavad, siis saavad tehtud küll.”

Tänavu hukkunud kolm inimest

Paraku ei õnnestunud kommentaari selle kohta, millest on tingitud Liivi tee äärsete mõrvarkaevude kaanetamise ja täisajamise takerdumine, asjaosaliste ametnike suust eile kuulda. Seega ei saa öelda, millal see kant käijatele ohutuks muutub.

Ometi ei saa sellega viivitada kas või sellel lihtsal põhjusel, et kahel viimasel aastal on katteta kaevud nõudnud hulga elusid. Nii palju, et siseminister Ken-Marti Vaher juhtis käesoleva aasta alguses tähelepanu sellele, et koostöös omavalitsustega on tarvis senisest sootuks aktiivsemalt kaevuluuke korda teha.

Mullu hukkus Eestis viis kaaneta kaevu kukkunud inimest. Tänavu on kaevudes jätnud oma elu kolm inimest: aprillis Rakveres vanem naine, oktoobris Valgamaal Hummuli vallas 73aastane naine ja hiljuti Pärnus 43aastane mees.

Seda, et katmata kaevude teema on jätkuvalt päevakohane, näitab tehnilise järelevalve ameti ja päästeameti algatatud kampaania.

Kõnealuse ettevõtmise raames on aprillist praeguseni päästeala infotelefonil 1524 teada antud 181 ohtlikust rajatisest. Enim teateid on laekunud Harju maakonnast: 53, Pärnu maakonnast on tulnud andmed üheksa ohtliku objekti kohta.

Tehnilise järelevalve ameti avalike suhete peaspetsialisti Anu Võlma teatel on Pärnumaaga seoses juttu kümnest katmata kaevust Pärnu linnas Liivi tee ja Pärnu jõe vahelisel alal; viiest katmata kaevust Pärnus Neste tankla ja jõe vahelisel alal; kolmest katmata kaevust Vana-Sauga alevikus ja katmata kaevust Rääma tänava ääres kunagise linavabriku veepuhastusjaama juures.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles