Suitsupääsuke puutub rändeteel kokku raskete keskkonnaoludega

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsupääsuke.
Suitsupääsuke. Foto: Mati Kose

Eesti rahvuslinnu arvukus on viimasel ajal vähenenud. Selle põhjuseks pole aga üksnes see, et Eestis on sobivaid pesitsuskohti järjest vähem, vaid ligi 20 grammi kaaluv lind puutub 10 000 kilomeetri pikkusel rändeteel Lõuna-Aafrikasse kokku raskete keskkonnaoludega.

Sinkjasmusta selja ja tiibade, valge kõhu, roostepruuni lauba ja kurgualuse ning kaheharulise sabaga suitsupääsuke seostub meile tugevalt oma riigi ja vabadusega. Rahvuslinnuks sai ta ju 1962. aastal, nõukogude võimu ajal, kui rahvusest rääkida ega seda kuidagi rõhutada polnud lubatud. Rahvuslinnu valimine sai teoks tänu rahvusvahelise linnukaitsenõukogu üleskutsele, vahendas "Aktuaalne kaamera".

"Me võime tõesti sellele 50 aastale tagasi vaadates öelda, et pääsuke on meil hästi omaks võetud inimeste poolt rahvuslinnuna, asutuste ja organisatsioonide sümbolina, logolinnuna. Ta elab tõesti meie südames päris kenasti," ütles Tartu ülikooli Pärnu kolledži teadur Mati Kose.

Kui rääkida suitsupääsukese arvukuse vähenemise põhjustest, läheb mõte maal kahanenud loomapidamisele, sellega seoses napib lindudel pesitsuskohti ja pole liikvel putukaid. Aga need ligi 20 grammi kaaluvad linnud lendavad sügisel 10 000 kilomeetri kaugusele talvituma, puutudes teel ja talvitusalal kokku järjest raskemaks muutuvate keskkonnaoludega, üha kasvavate kõrbete ja suurte liivatuiskudega. Sõltuvalt aastast võivad rändetingimused olla väga rasked, aga linnul pole valikut.

"Praegusel ajal on pääsukesed jõudnud oma Aafrika talvituskorteritesse ja kui nad siis kevadel tulevad, jällegi 10 000 kilomeetrit selja taga ja nad tulevad siis täpselt meie samasse lauta või samasse tallu, nad on hästi pesapaigatruud. Nii et meie teha on siis see, et me hoiame neile uksed lahti ja elupaigad kenasti alles, siis nad kindlasti tunnevad sellest rõõmu koos meiega," selgitas Kose.

Ta ütles, et suitsupääsuke on siiski veel sagedasti kohatav lind taluõuedes. Eestis elab neid umbes 150 000 paari ja kui me ise oleme suitsupääsukese suhtes hoolivad, jätkub tema laulu veel kaugesse tulevikkugi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles