Pärnu skulptorid jätsid Itaaliasse munaga mehe

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnumaa meeste Rait Pärja, Üllar Kallau ja Toomas Miti töö meeldis Livigno rahvale kõige rohkem.
Pärnumaa meeste Rait Pärja, Üllar Kallau ja Toomas Miti töö meeldis Livigno rahvale kõige rohkem. Foto: Toomas Mitt

Pärnu tuntud jää- ja lumeskulptorid Rait Pärg ja Üllar Kallau ning Tõstamaa mees Toomas Mitt osalesid Itaalia Alpides rahvusvahelisel lumeskulptuuride sümpoosionil ja võitsid seal oma tööga “Sünnipäev” publikupreemia.

Pärg, kes on varemgi seesugustel sümpoosionidel käinud, – ja Kallau muuseas ka Torino olümpiamängude raames – rääkis, et Itaalia pakkus meeldejääva elamuse. Idee Itaaliasse minna käis välja Toomas Mitt.

“Juba see asukoht – Livigno on teada kui Euroopa kõrgeim mägikuurort ja talispordimeka. Laskumise radu on hästi palju ja koht, kus olime, asus 1,8 kilomeetri kõrgusel. Suusatajad sõidavad veel kilomeetri võrra kõrgemale,” kirjeldas ta.

Rääkimata itaallaste temperamendist ja rõõmsameelsusest, mis kodumaal tundeid vaka all hoidma harjunud eestlastele mõjus kui värske tuuleiil.

Pärnu mehed enda jutu järgi nii suured spordimehed ei ole, et mäele kippuda, kuid Mitt proovis ära kohalikud rajadki.

Sümpoosionile pääsemiseks tuli meestel saata Itaaliasse kõigepealt Pärja tehtud kavand: mehe torso, mis püüab tõsta suurt muna. Muna sümboliseerib sündi ja mees on alati naise kõrval tegija – ta küll ei sünnita, kuid mängib selles siiski olulist rolli ja elab jõuliselt-emotsionaalselt kaasa.

Osalemispääse taskus, asuti otsima toetajaid, et soetada vajaminevad tööriistad ja -riided. Osa – lumeriivid, -peitlid ja käsisaed – oli meestel omal olemas. Spetsiaalselt selleks sõiduks valmistati näiteks nelja meetri pikkune vanadest harvesterikettidest kett, millega lumeplokki lõigata.

“Varem oleme kasutanud lehmaketti, millele iga 20 sentimeetri järel poldid sisse keeratud, aga see saekett osutus väga tõhusaks. Nii laenasime seda teistele võistkondadelegi,” kirjeldas Mitt.

Sümpoosionist võttis osa kümme võistkonda, peale itaallaste olid esindatud Eesti, Austria ja Poola. Igale võistkonnale loositi kolmemeetrise läbimõõduga ja 8–10 tonni kaaluv lumeplokk.

Kuna plokid sisaldasid lumekahuriga täidetud ja kokkupressitud, jäiseks külmunud lund, polnud meeste kirjeldust mööda lumelabidaga suurt midagi peale hakata, plokki tuli kas raiuda või saagida. Osal sümpoosionidel on lubatud kasutada mootorsaage, Livignos tuli neil piirduda käsitsi ja lihasjõul töötavaga.

Kui üldine kuju plokile antud, vormiti skulptuurid välja lumepeitlitega. Töö tegemiseks anti aega kolm päeva.

Žürii preemia pälvis Austria meeskond. Rahvas, kes võistluspaika külastas, sai hääletada oma lemmiku poolt, ja selleks osutus Eesti võistkond. Osalenud skulptorid valisid ka ise endi seast välja preemia väärilise – Poola võistkonna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles