Ukuaru tuleb Pärnusse

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Viljandi teater Ugala tuleb esmaspäeval Pärnu Endlasse näitama oma mullu aprillis kirjanik Veera Saare 100. sünniaastapäeva puhul esietendunud näidendit “Ukuaru”, mille on lavastanud Madis Kalmet ja peaosalist Minnat mängib Carita Vaikjärv.

„Ukuaru” kujutab elu Eesti laanetaludes, Minna eluvõitlust ja teda ümbritsevaid inimesi. Eesti naine langetab metsa, künnab põldu, paneb katust, sünnitab lapsi ja kasvatab nad üles, olgu ajad kui karmid tahes. Aga eesti naine ka armastab, naerab, unistab, hoolib ning loob ilu ja rõõmu enda ümber.

Selline naine on Minna, kes valib rikka taluperemehe asemel meheks pennita lõõtspillimängija ja kolib koos temaga metsade ja rabade taha, et rajada Ukuarul oma perele kodu. Ega kahetse midagi.

Lavastus põhineb Veera Saare kaheosalise romaani „Ukuaru” esimesel köitel, mis käsitleb aega teise maailmasõja eel ja ajal. Lavastaja Madis Kalmet on nimetanud seda oodiks naisele, eesti rahva edasikestmisele ja armastusele.

„Ukuaru” autor Veera Saar sündis 28. märtsil 1912. aastal Peterburi kubermangus Jamburgi maakonnas Tikapesa eesti külas. Perekond opteerus Eestisse 1919. aastal. Saar õppis Tartu ülikoolis ja töötas õpetajana.

Romaani “Ukuaru” (1969) põhjal tegi Leida Laius 1974. aastal samanimelise populaarse mängufilmi. 1970. aastal pälvis Veera Saar “Ukuaru” eest Eduard Vilde nimelise kirjandusauhinna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles