Täna tähistatakse ülemaailmset metsapäeva

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mets.
Mets. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

ÜRO peaassamblee algatusel tähistatakse 21. märtsil rahvusvahelist metsapäeva.

Metsapäeva tähistamisega rõhutatakse kõigi metsade ja metsatüüpide tähtsust maailma ökoloogilise tasakaalu säilimiseks. ÜRO toidu- ja põllumajandusorganisatsioon (FAO) kutsub kõiki riike üles tähistama metsapäeva ettevõtmistega, mis rõhutavad metsade ja puude tähtsust inimeste elus.

FAO kodulehele saab metsapäeva puhul laadida üles fotosid, mis iseloomustavad pildistajate kodumaa metsandust.

Eesti metsaselts kutsub samuti kõiki üles pöörama 21. märtsil rohkem tähelepanu metsadele. „Näiteks võiksid kõik käia neljapäeval korra metsas, olgu selleks talumets, riigimets, parkmets või linnapark,“ ütles Eesti metsaseltsi tegevjuht Ants Varblane.

Rahvusvahelise metsapäeva üks eesmärke on püüd pöörata tähelepanu vihmametsade hävimisele,  aga sellelegi, et 1,6 miljardi inimese elatusallikad sõltuvad metsast – selle majandamisest või metsast saadavast toidust. „Mets on jätkuvalt oluline ka Eesti majanduses,“ lausus Varblane.

Ta lisas, et metsandus annab Eestis tööd rohkem kui 30 000 inimesele ja annab Eesti SKPst 6%.

„Eestis ei ole probleeme metsade kadumisega,“ rääkis Eesti metsaseltsi president, Eesti maaülikooli professor Hardi Tullus. „Meie olukord pole võrreldav mõne troopilise piirkonnaga – kui seal on metsad hävimisohus, siis meil majandatakse metsi jätkusuutlikult ja metsade hävimise ohtu Eestis ei ole,“ lisas Tullus.

Rahvusvahelisel metsapäeval algab Eesti metsaseltsi ja Maalehe metsandusteemaliste artiklite konkurss. Iga kirjutaja võib artikli teema metsandusest vabalt valida. Konkurss kestab 30. novembrini. Žürii hindab artikleid, mis on selle ajani  ilmunud väljaannetes Postimees, Eesti Päevaleht, Äripäev, Eesti Ekspress, Maaleht või maakonnalehtedes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles