Päästjad ja politsei taunivad klubi plaani lubada pidulised merevette

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pidu ööklubis Sunset. Foto on illustreeriv.
Pidu ööklubis Sunset. Foto on illustreeriv. Foto: ANNIKI LEPPIK/PRNPM/EMF

Päästeamet ja politsei taunivad ööklubi Sunset laupäevase peo korraldajate plaani lubada klubikülastajaid merevette ennast jahutama. Ööklubi juhi arvates on probleem üle paisutatud.

Tänases Pärnu Postimehes räägib Pärnu ööklubi Sunset juht Erlend Aav plaanist lubada klubikülastajad otse klubist merevette end jahutama. Päästeamet on seisukohal, et ööklubi käitumine, mis soodustab riskide võtmist, selle asemel et tagada oma külaliste igakülgne turvalisus, on äärmiselt kahetsusväärne.  

„Olukorda, kus suvepealinnas populaarne ööklubi kutsub alkoholi tarvitanud külastajaid üles öösel merevette suplema minema, ei saa mingil juhul heaks kiita,“ ütles päästeameti ennetustöö osakonna juhataja Indrek Ints. „Oleme sellest meilitsi teavitanud ka ööklubi.“

Lääne prefektuur nõustub päästjate arvamusega ja leiab, et ööklubi ei peaks potentsiaalselt joobes isikuid n-ö võimalikku vabasurma saatma. „Öisel pimedal ajal on pääste- ja otsingutööde tegemine oluliselt raskendatud ning öösel ei ole rannas vetelpääste teenust, mistõttu on ujumine jällegi suurema riskiga,“ märkis Lääne prefektuuri piiriturvalisuse talituse juht Erki Timusk.

„Meelelahutusasutus võib külaliste jahutamiseks leida teisigi ja palju turvalisemaid lahendusi, nagu näiteks turvameeste poolt  valvatavad basseinid või külmad dušid ööklubi territooriumil,“ ütles Timusk.

Sunseti juhi Erlend Aava sõnutsi on päästeamet ja politsei laupäevase peo reklaamis välja lubatud suplemisvõimaluse kohta ülereageerinud. „Kindlasti ei kasuta klubisse tulnud inimesed suplema minemise võimalust massiliselt. Samuti ei anna klubi turvamehed klubisse naasmise pääset purjus või ebaadekvaatsetele inimestele,“ seletas Aav.

Aava sõnutsi käivad inimesed ujumas ka siis, kui nad on Sunsetist või mõnest muust lõbustusasutusest väljunud. „Ma ju ei lähe inimestele järele ega uuri, kas nad lähevad hiljem ujuma või metallkiikedega, millega võib samuti end vigastada, kiikuma. Samal ajal on hea, et päästjad ja politsei turvalisusele tähelepanu juhivad,“ ütles Aav.

Sunseti juht lisas, et kuigi ööklubi ei näe veidi peo veidi teistsuguses reklaamimises probleemi, võeti Sunseti Facebooki lehelt, mis on ainus koht, kus laupäevast üritust ametlikult reklaamitakse, öist suplemisvõimalust pakkuv lause maha.

Päästeamet tuletab meelde, et suvised uppujad on suures osas alkoholijoobes 30ndates aastates noored mehed. „Alkohol, muretu meel  ja öine pimedus annavad kokku väga halva kombinatsiooni ja suurendavad veeõnnetuse tekkevõimalust mitmekordselt. Läbi aastate tõuseb uppumissurmade arv hüppeliselt suvekuudel, tavapäraselt on see kõrgeim juunis või juulis ja sel perioodil hukkunutest moodustavad suurema osa mehed vanuses 20–29 aastat,“ ütles Lääne päästekeskuse pressiesindaja Evelin Trink.

Tringi sõnutsi seob enamikku uppumisjuhtumitest märksõna alkohol. „Hoolimata sellest, et ollakse teadlikud joobes vette mineku ohtlikkusest, kaob alkoholi mõjul ohutunne ja ohver läheb veekogusse end värskendama, ujuma või oma võimeid proovile panema,“ märkis ta. „On olnud juhuseid, kui inimene lahkub sõprade hulgast neid teavitamata ja tema leidmiseks alustatavad nii päästjad kui politseinikud otsingui.“   

Juunikuus on päästeametil käimas veeohutuskampaania „Ütle purjusujumisele EI“, mille sihtrühmaks on just noored veekogude ääres alkoholi tarbivad mehed. Youtube'i klippides kehastavad näitlejad Ott Sepp ja Märt Avandi purjusujumisliidu abitreenerit ja sportlast, viimane läheb pärast suure alkoholikoguse manustamist ujuma, kuid pinnale paraku enam ei tule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles