Kihnus süüdati jaanilaupäeval tantsupeotuli

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tormilaternas tantsupeotuli Kihnu rahvamaja juures tiigil.
Tormilaternas tantsupeotuli Kihnu rahvamaja juures tiigil. Foto: Olev Mihkelmaa

Jaanilaupäeval süüdati Kihnu jaanitulest suvise tantsupeo „Meri” tuli, mis ühineb 27. juunil Pärnus laulupeotulega.


Tantsupeotule süütasid kell 21.47 traditsioonilisest Kihnu jaanitulest 18. tantsupeo „Meri” kunstiline juht Ülo Luht ja Kihnu rahvamaja juhataja  Veera Leas, teatas Eesti Laulu- ja Tantsupeo SA.



Seejärel anti tuli tormilaternas kolmeks päevaks kihnlaste hoolde, kes asetasid laterna parvele ja saatsid selle rahvamaja juures asuvale tiigile. 27. juuni hommikul asuvad kihnlased kaluripaatidel teele Pärnu poole, kus õhtul ühineb tantsupeotuli Tartust mööda siseveeteid ajaloolistel laevadel toodud laulupeotulega.



Tänavuse laulu- ja tantsupeo „ÜhesHingamine” tuleteekond kannab nimetust TuleTulemine, mille käigus liigub 13. juunil Tartus süüdatud laulupeotuli mööda ajaloolisi siseveeteid ajaloolistel puulaevadel Viljandi kaudu Pärnusse ja ühineb seal Kihnu jaanitulest alguse saanud tantsupeotulega.



Seejärel liigub laulu- ja tantsupeo ühine tuli jahtal Ruhnu Karu peatustega Kuressaares, Haapsalus, Kärdlas ja Lohusalus 2. juuliks Tallinna Admiraliteedi basseini, kus toimub peo avamine.



TuleTulemise teekonna pikkus on üle 900 kilomeetri, millest siseveekogudel liigutakse ligi 380 kilomeetrit ja meritsi ligi 320 meremiili ehk umbes 590 kilomeetrit.



TuleTulemist korraldavad Eesti Laulu- ja Tantsupeo SA, Eesti rahvatantsu ja rahvakunsti selts, Eesti meestelaulu selts, Eesti puhkpillimuusika ühing, Eesti naislaulu selts, Eesti segakooride kiit, Eesti kooriühing, Tartu meeskoor Akadeemiline Emajõgi ja naiskoor Emajõe Laulikud.



25. laulu- ja 18. tantsupidu „ÜhesHingamine“ toimub 2.-5. juulil Tallinnas. Peo juhatab 2. juulil sisse pillipidu Raekoja platsil, sellele järgnevad kolm tantsupeo etendust „Meri“ ja kaks päeva kestev laulupidu.



Tantsupeo idee autor on Henn Tiivel ja kunstiline juht Ülo Luht, laulupeo kunstiline juht on Ants Soots.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles