Tõmmud petised nuiavad taas kergeusklikelt raha ja allkirju

Eno-Gerrit Link
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnus on taas liikvel petised, kes küsivad raha ja allkirju kurtide ja vaeste laste keskuse jaoks. Arhiivifoto.
Pärnus on taas liikvel petised, kes küsivad raha ja allkirju kurtide ja vaeste laste keskuse jaoks. Arhiivifoto. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Politsei sai eile ja üleeile mitu teadet Pärnu kaubanduskeskuste juures allkirju ja raha kogunud tõmmudest meestest.

Arvatavasti on tegemist kelmidega ja väidetavalt heategevuseks kogutav raha väga suure tõenäosusega abivajateni ei jõua.

Eile pärastlõunal astus kaks tõmmut meest Ülejõe Selveri juures ligi ka Raili Reinastele, paludes raha kurtide ja vaeste laste keskuse jaoks.

„Neil oli kaasas paber, kuhu tuli panna oma nimi ja rea lõppu summa, mille annetad. Minu ette pandud lehel oli juba seitse nime ja rahasummad, millest mõni isegi 50 eurot,“ meenutas Reinaste kohtumist tõmmude meestega. „Kui mu mees ütles, et pole sularaha, näitasid rahaküsijad lähedal asuva sularahaautomaadi poole. Kui mees ikka „ei“ ütles, pomiseti miskit oma keeles.“

Reinarti sõnutsi oli üks meestest kahekümnendates eluaastates, teine kolmekümnendates. „Ei tea, kes keegi tõepoolest neile 50 eurot on andnud, nagu paberil kirjas, või oli see arv „söödaks“. Tahaks kergeusklikke nende petturite eest hoiatada,“ lisas ta.

Politseigi soovitab olla kaubanduskeskuste juures tegutsevate rahaküsijate suhtes tähelepanelik ja suhtuda täie tõsidusega sellesse, kuhu oma allkiri antakse või raha annetatakse.

„Kui teiega võetakse kontakti, küsige julgelt lisainformatsiooni ja pöörake tähelepanu, mis on kirjas teile esitatavas dokumendis. Mitte mingil juhul ärge avaldage oma kontaktandmeid,“ märkis Lääne prefektuuri pressiesindaja Kristi Kais. „Kui märkate selliseid isikuid allkirju ja raha kogumas, andke sellest kindlasti teada politsei lühinumbril 110.“

Politsei sai teateid samasuguse skeemiga väidetavalt heategevuseks raha ja allkirju koguvatest tumedama nahatooniga meestest ja naistest Pärnus ka mõned nädalad tagasi. Siis selgus, et tegu oli Rumeenia kodanikega, kes olid esinenud küll kurttummadena, kuid sellist puuet neil polnud.

Politsei kontrollis meeste ja naiste dokumente ja selles osas rikkumisi ei tuvastatud. Ühelt naistelt leitud allkirjakogumislehelt oli näha vigane eesti- ja ingliskeelne tekst, kus palutakse toetust füüsilise puudega ja vaeste rahvusvahelise loomekeskuse ehitamiseks. Allkirjalehe päis oli varustatud Eesti ja Euroopa Liidu lippude ja invaliidimärgiga.

Politseile teadaolevalt kasutavad petised liikumiseks Bulgaaria, Rootsi ja Itaalia numbrimärkidega sõidukeid.

Sellist rahakogumise skeemi on tänavu kasutatud eri paigus kogu Eestis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles