Valgerannas ootavad promenaad ja vaatlustorn romantikuid

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgeranna parklast randa pääseb uhiuue promenaadi kaudu.
Valgeranna parklast randa pääseb uhiuue promenaadi kaudu. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Valgerannas avati täna sompus ilma ja vihma kiuste vetelpäästehoone ja torn ning promenaad koos riietuskabiinide ja tualettidega.


Kolme vaateplatvormiga ümmarguse vaatlustorni ja kummuli keeratud paadi kujulise vetelpäästjate hoone ees võttis külalisi lustakate helide saatel vastu pasunakoor Õnn Tuli Õuele. Pärast sõnavõtte  ja lindilõikamist ronis Audru vallavanem Margus Joonas keerdtrepist üles vaatlustorni ja heiskas vardasse valla rohe-musta vimpli. Sündmust jääb meenutama torni ja hoone juurde istutatud puu.



Audru valla majandusnõunik Siim Suursild märkis, et vetelpäästetorni ja -hoone lahendust muudeti üleöö tänu arhitekt Alari Arrasele, kes pakkus välja nõnda laheda variandi, et kõik selle lennult omaks võtsid. Nõunik rääkis, et esimene lahendus oli väga lihtne ja kiiruga tehtud: tavaline neljakandiline hoone ja torn, millel redelid astmete vahel ning mis oli mõeldud ainult vetelpäästjate jaoks.



“Me ei teadnud ju, kas me Eesti-Läti programmist raha saame, võtsime arhitekti ja tegime asja kiiresti ja odavalt ära, et üldse rongi peale jõuda. Nüüdne torn on mõeldud avalikuks kasutamiseks kõigile ja arvan, et see toob sügisel palju rahvast siia niisamagi jalutama ja merd vaatama,” põhjendas Suursild.



Erkrohelised riietuskabiinid kaeti puidust ribadega, et need laudtee, torni ja puitlaastudest kaetud hoonega kokku sobiksid. Parklast randa torni ja teiste rajatiste juurde viivat teed ääristavad mõlemal pool puud seiklusraja atraktsioonidega.



Kõrgeid luiteid on vee ja tormi eest kaitsmas suured maakivid ning maakividest on laotud väike muul merre. Suursild lausus, et muul tehti praktilistel põhjustel, sest sealt läheb sademeveetoru merre.



Vetelpäästjad sel suvel siiski veel ujujaid valvama ei hakka, vallavanema kinnitust mööda asuvad vetelpäästjad rannas tööle järgmisel suvel ja sinilipuni püütakse jõuda ületuleval aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles