Pärnumaa põtrade toitumus paistab hea

Grete Naaber
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põdrauurija Jüri Tõnisson mässab parajasti Orajõe jahiseltsi mehe Uno Lehtla toodud trofeega.
Põdrauurija Jüri Tõnisson mässab parajasti Orajõe jahiseltsi mehe Uno Lehtla toodud trofeega. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Eile lõpetas põdrauurija Jüri Tõnisson Pärnumaa jahimeeste toodud põdrasarvede ja lõualuude ülevaatuse, mille põhjal sai tõdeda: Pärnumaa põtrade toitumus paistab hea.


Metsakaitse- ja metsauuenduskeskuse ulukiseire osakonna ulukiuurija, jahimeeste sõnutsi lihtsalt põdrauurija Jüri Tõnisson oli sel aastal Pärnu jahindusklubis teist korda, et mõõta sarvi ja võtta teaduslikuks uuringuks vastu lõualuid ja emakaid.

“Oeh, las ma pühin enne higi,” ütles ta eile infojagamise eel, sest järjekorras püsis pidevalt kuus-seitse meest.

“Tänavusel hooajal lastud põtrade sarvi toodi 140, lõualuid 400 ja emakaid 50 ringis,” märkis Tõnisson. “Sarved anname tagasi, osa lõualuudest ja emakad võtame kaasa.”

Ühes võetakse ebaharilikud lõualuud, mis on olnud kas põletikus või luumurruga, pakkudes uurijaile edasist huvi.

“Sarvede järgi on Pärnumaa metsade pullide seis hea, palju toodi mõõta sümmeetrilisi, ilusaid sarvi. Noorte pullide sarvedki on tänavu korralikud. Ebardeid leidus vähe. Haruldaseks osutusid Rahnoja jahiseltsi toodud 15aastase või vanema pulli sarved – ebaharilikult väikesed jämeda tüviku kohta.

Soovitasin need kindlasti Sagadisse näitusele viia,” rääkis Tõnisson.
Pärnust sõidab põdrauurija Läänemaale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles