Tuulikud kütavad kirgi Sauga vallas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulegeneraator.
Tuulegeneraator. Foto: Liis Treimann.

Tuulikute teema kütab kirgi Sauga vallas, kus uue üldplaneeringu koostamine on takerdunud osa vallaelanike vastuseisu.


Mujal Euroopas tuuleparkegi omav põhiliselt Rootsi osanikeringiga OÜ Eurowind, mille huve Eestis esindab perepaar Sõnajalad, soovib poolesaja tuuliku ja võimsusega kuni 150 megavatti parki rajada Urge ja Räägu piirkonda.



Sauga vallavanema Vello Tiidermanni sõnutsi on praegune ala välja valitud selle järgi, kus elumajade kaugust aluseks võttes oleks üleüldse võimalik tuulikuid püstitada.



Tiidermann nentis, et paljuski on tegu mahajäetud põllumaadega, millele tuulikute püstitamisest on kasusaamise nimel huvitatud kolm-nelikümmend maaomanikku, selle vastu aga vaid mõni.



Jõulupühade eel Sauga vallamajas toimunud valla uue üldplaneeringu avalik arutelu kestis kokku üle kolme tunni, vastuolud jäid jätkuvalt üles.



“Nüüd tuleb leida kesktee. Võtame arvesse esitatud tahtmisi ja muudame kaarti, kutsume rahva arutelule uuesti kokku ja vaatame, mida seltskond sellest arvab,” kirjeldas Tiidermann.



Sauga vald on ainus, mis otsustanud arendaja konkreetse soovi ja vallaelanike huvi tõttu tuulepargialad valla üldplaneeringusse lisada.



Paikuse vald on algatanud tuulepargi rajamiseks valla teemaplaneeringu, et välja selgitada, kas on võimalik planeeringualale Põlendmaa, Tammuru, Seljametsa ja Vaskrääma külas rajada kuni 16megavatise võimsusega ja kuni kaheksa tuulikuga tuulepark. Paikuse vallas soovib tuuleparki rajada Elektrienergia AS, mida esindavad nagu Sauga vallaski Sõnajalad.



Ülejäänud Pärnumaa vallad on otsustanud oodata, kuniks valmib maavalitsuse algatatud maakondlik tuuleenergeetika teemaplaneering. Audru vald, kus mullu veebruarist on algatatud tuulepargi detailplaneering Põldeotsa külas, kaalub teemaplaneeringu koostamist.



Varasemaist aastaist on Varbla vallas kehtestatud kaks tuulepargiplaneeringut, mille järgi Mälile on lubatud püstitada neli ja Tambale kaks tuulikut, kuid ehituseni pole seal jõutud. (PP)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles