Sõudemaailma tipptegijad näitavad end täna Pärnus

Eno-Gerrit Link
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnakatel ei maksa täna väga üllatuda, kui televiisorist tuttavad pikakasvulised mehed koos Jüri Jaansoniga linna peal vastu jalutavad: sõudemaailma eliiti kuuluvad mehed külastavad Eesti sõudmise pealinna.

Pärnu eluga tulevad tutvuma norrakas Olaf Tufte, slovakk Iztok Cop ja tšehh Vaclav Chalupa.

Hommikupoolikul uudistavad mitmekordsed olümpia- ja maailmameistrivõistluste medalivõitjad kohaliku sõudekuulsuse Jüri Jaansoni ja Eesti sõudeliidu presidendi Rein Kilgiga linna.

Pärastlõunal lähevad sõudjad tõstmise olümpiavõitja Jaan Taltsi juurde liha küpsetama, õhtul võtavad sportlased kuursaalis osa siinsest seltsielust.

Sõudeliidu presidendi sõnutsi oli meeldiv üllatus, et kõik kutsutud mehed pärast hooaja lõppu Eestisse tulevad. “Nii nimekatele meestele tehakse palju pakkumisi, väga rõõmustav, et nad siia võistlema ja puhkama tulevad,” märkis Kilk.

Tufte, Cop ja Chalupa tulevad siia Eesti sõudmise 130. aastapäeva puhul ja võistlevad homme Tartus Emajõe Sadamateatri ees 200 meetri sprindis, kus peale külaliste ja meie sõudeparemiku – Jüri Jaansoni, Tõnu Endreksoni, Andrei Jämsä ja Leonid Gulovi löövad kaasa muudegi spordialade alade tipud: kümnevõistleja Erkki Nool, kettaheitjad Gerd Kanter ja Aleksander Tammert, suusataja Andrus Veerpalu, judoka Indrek Pertelson ja teised.

Üritusel osaleb aukülalisena kolmekordne olümpiavõitja Pertti Karppinen.

“Kõik tipptasemel sõudmisvõistlused toimuvad väljaspool Eestit, tahtsime tuua maailmanimede jõukatsumise kõigile huvilistele koju kätte, et igaüks saaks neid oma silmaga lähedalt näha,” seletas Kilk sõudekuulsuste Eestisse kutsumise põhjusi. “Kõige paremini sobib selliseks võistluseks Emajõgi, kus kogu distants on hästi näha. Huvi pakub seegi, kuidas teiste alade sportlased sõudjatele vastu saavad.”

Seni on oma ala maailma eliidi Eestisse võistlema saanud kettaheitjad. “Selliseid võistlusi võiks rohkem olla,” arvas Kilk.

Tartus homme kell 14 algavatel võistlustel saavad osaleda pealtvaatajadki. “Minu arvates on väga oluline, kui koolipoisid saavad tippudega koos võistelda,” märkis sõudeliidu president.

Maailma tippsõudjate sügisene jõukatsumine on kavas teha iga-aastaseks. Täna Pärnus ja homme Tartus viibivad sõudekuulsused on viimasel 15 aastal olnud arvestatavad konkurendid pärnakas Jüri Jaansonile.

Tufte auhinnariiulit kaunistavad OMi kuld- ja hõbemedal, kaks MMi kulda, hõbe ja kaks pronksi.

Iztok Cop on võitnud iga värvi olümpiamedaleid ühe, MMidelt on ta saanud kolm kulda, kolm hõbedat ja kolm pronksi.

Vaclav Chalupal on taskus OMi hõbemedal, MMidelt on tšehh võitnud kolm hõbe- ja kolm pronksmedalit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles