Jahtklubi ehitatakse ümber

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu jahtklubi hoone ehitatakse avaramaks ja valgusküllasemaks.
Pärnu jahtklubi hoone ehitatakse avaramaks ja valgusküllasemaks. Foto: Klubi eskiisprojekt

Pärnu jahtklubi restoran on maikuuni suletud, hoone esimene korrus ehitatakse ümber merenduskeskuseks, kus merealast algõpet saab iga soovija.


Pärnu jahtklubi ei muutu merekoolisarnaseks õppekeskuseks, vaid jääb klubiks, mis koondab purjespordiga tegelejaid, pakub sadamateenust ning kus töötab oma purjespordikool.



“Pärast maja renoveerimist saame esimesel korrusel üldkasutatavat ruumi juurde,” selgitas Pärnu jahtklubi tegevjuht Indrek Ilves. “Nii et võime üles panna kaks purjetamise simulaatorit, millel harjutades saavad huvilised kuival maal aimu sellest, mis merel purjede all on.”



Simulaatoritel saab paarikaupa võisteldagi ja arvuti võimaldab esile kutsuda üsna erinevaid olukordi, mis merel ette võivad tulla.



Avardunud hoones avatakse merealane raamatukogu ja eksponeeritakse Pärnu jahtklubi nüüd juba 104 aasta pikkust ajalugu.



Pilk pääseb veele


Praegune, 1993. aastal valminud klubihoone muutub pärast renoveerimist senisest palju valgusküllasemaks.



“Hoonele on ette heidetud, et restorani akendest ei paista hästi jahisadam purjekatega ega jõgi, nii et majas võib meelestki minna, et ollakse vee ääres” rääkis Ilves.



Uue projekti järgi olukord muutub, kuna jõe pool avaneb läbi suurte klaasseinte majasolijaile avar vaade veele. “Kuumal ajal saab klaasid üldse eemaldada,” mainis Ilves.



Kuna praegune siseõue majaseinte äärne lai terrass ehitatakse hoone sisemuseks, saab klubi restoran juurde istumiskohtigi, nii et suvel võidakse teenindada korraga üle 100 inimese. Samuti laiendatakse restorani kööki.



Pärnu jahtklubi kommodoor Egon Elstein rääkis, et Pärnu jahtklubi jätkab avatud uste poliitikat, mis võõraid eemale ei tõrju.



“Eesti taasiseseisvumise järel on jahtklubi liikunud avatuse suunas ja pakkunud avalikku teenust, olgu restoranitoitu või öömaja,” märkis kommodoor. “Ajaloost teame, et nõukogude ajal olid külalised jahtklubi territooriumil pigem tõrjutud kui kutsutud.”



Klubi taastab veepeod


Elstein rääkis, et kuigi Pärnu jahtklubi hoone avaneb uuendatuna just rahvusvahelisteks hansapäevadeks, polnud see eesmärk omaette. “Korraldame küll hansapäevade aegu Pärnu jõel purjekate võidusõidu ja ootame sadamasse hulgaliselt külalisjahte, kuid see on juhuslik kokkulangevus,” märkis Elstein. “Tegelikult kasutame ära odavat aega ehitamiseks.”



Kommodoor teatas, et Pärnu jahtklubil on kavas ellu kutsuda suvised Pärnu veepeod, mis mõne aasta eest rahvast kokku tõmbasid, kuid nüüd on millegipärast soikunud. “Üks meie põhikirjalisi eesmärke on propageerida mereharrastusi ja tuua veesporti inimestele lähemale,” kinnitas Elstein.



Hoone renoveerimise eelarve on 10,2 miljonit krooni, millest viis miljonit saadi Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse kaudu euroliidust. Maja avatakse mais.



“1. mail on Pärnu jahtklubi 2010. aasta suvehooaja avamine ning see pidulik sündmus peab toimuma uueks saanud majas,” tähendas Ilves klubi tegevjuhina.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles