Vana kohtumaja remont algab paari kuu pärast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu ajaloolise kohtumaja fassaad tuleb renoveerimisel sada protsenti säilitada. 

Urmas Luik
Pärnu ajaloolise kohtumaja fassaad tuleb renoveerimisel sada protsenti säilitada. Urmas Luik Foto: parnupostimees.ee

Pärnu Rüütli tänava vanas kohtumajas on õigusemõistmisega tegeldud juba 1928. aastast, kohtule tänapäevaste töötingimuste loomiseks algab majas paari kuu pärast ulatuslik remont.

Milline maja asus Rüütli 19 krundil enne 1834-1835 ehitatud konsuli elamut, ei teadnud öelda sellest mõni aeg tagasi lehes kirjutanud linna ajaloo uurija Olaf Esnagi.

Esna aga teab, et üle-eelmise sajandi lõpul ostis ühekorruselise elamu konsul Bremeri pärijatelt Pihkva kommertspanga Pärnu osakond, tellis 1899 ümberehituse projekti arhitekt Hugo von Wolffeldtilt ja ehitas kahe aastaga esindusliku pangahoone, mis on terviklikult säilinud.

Vene revolutsioon ja Eesti riigi teke mõjusid panga tegevusele ruineerivalt. Nii kolisid 1928. aastal vabaks jäänud ruumidesse Pärnu rahukohtu I ja II jaoskond. Enne seda ehitati hoone kohtu tarvis ümber.

1978-1983 oli majas kapitaalremont.

Praegu haldab hoonet Riigi Kinnisvara Aktsiaselts. Firma teatas märtsi keskel, et on käivitanud riigihanke kohtumaja uuendus- ja restaureerimistööde teostaja leidmiseks.

“Riigihanke kohaselt tuleb Rüütli 19 hoones teha projekteerimis- ja ehitustööd olemasoleva ruumiprogrammi, tööde kirjelduse, muinsuskaitse eritingimuste ja projekteerimis- ning ehituse lähteülesande alusel,” seisab pressiteates.

Üleeile ütles Pärnu maakohtu haldusdirektor Peeter Tammistu, et kõige odavama pakkumise teinud firma selgus samal päeval, ametliku otsuse tegemiseni läheb aga aega.

Tammistu ei osanud öelda, missugusena maja täpselt taastatakse, sest hanke võitnud firma ehk peatöövõtja korraldab hanketingimuste järgi projekteerimise. “Kui projekteerija olemas, algab koostöö Riigi Kinnisvara, muinsuskaitse ja kohtuga. Siis selgub, millises mahus kokku leppida õnnestub.”

Tammistu pidas silmas muinsuskaitse eritingimusi, mis panevad renoveerijad fakti ette, et majas ei tohi peaaegu midagi muuta.

“Maja on ikkagi pangahooneks rajatud, kohtu vajadused on natuke teistsugused,” sõnas Tammistu.

Et kohtunikud Rüütli tänava majast remondi ajaks Kuninga tänava kohtumajja kolida, tuleb seal ruumi teha. Plaani kohaselt peaks sealt majast välja kolima kriminaalhooldus, neile pole aga Riigi Kinnisvara veel uut kohta leidnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles