Valitsus kahtleb Pärnu kaasrahastamise võimes

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu linn sai Vallikääru rekonstrueerimiseks heakskiidu juba eelmisel sügisel.
Pärnu linn sai Vallikääru rekonstrueerimiseks heakskiidu juba eelmisel sügisel. Foto: HENN SOODLA/PRNPM/EMF

Peaminister Andrus Ansipi sõnul pole valitsus veendunud, et Pärnul on võimalik leida raha europrojektide kaasrahastamiseks, Pärnu rahanduse abilinnapea Annely Akkermanni kinnitusel on linn selleks suuteline.


Täna kiitis valitsus heaks Vallikääru rekonstrueerimise, milleks kulub ligi 74 miljonit krooni. Pärnu linn maksab sellest alla kümne miljoni krooni, ülejäänu on Euroopa Liidu toetus.



Pärnu linn sai Vallikääru rekonstrueerimiseks heakskiidu juba eelmisel sügisel, kui projekt oli 1,5 miljonit krooni odavam. Kuna võitjal polnud sildade ehitamise litsentsi, tuli pakkumine tühistada ja valida 1,5 miljoni krooni võrra kallim teiseks jäänud pakkumine.



Kallima projekti heakskiitmine sattus aega, mil valitsus hakkas eurokriteeriumide täitmiseks terasemalt omavalitsuste laenukoormust uurima. Pärnu eelmine võimuliit oli lubatud laenukoormust ületanud ja uus linnavalitsus sattus peksupoisi rolli.



Kuigi valitsus kiitis Vallikääru rekonstrueerimise täna lõpuks heaks, ütles Ansip, et valitsus kahtleb Pärnu edasises europrojektide kaasrahastamise võimes. See tähendab peaministri sõnul, et linn jääb ilma suurest tagastamatust abist.



“Pärnu on väga tõsistes raskustes,” vahendas BNS peaministri sõnu.



Pärnu rahanduse abilinnapea Akkermann nõustus, et linna rahandusseis on keeruline, kuid ta polnud päri sellega, et linnavalitsuselt tahetakse tegutsemistahe ära võtta. “Tänavuses linnaeelarves on europrojektide kaasrahastamiseks 16 miljonit. Selle 10-15 miljonit me järgnevatel aastatel ikka leiame, et linna igal aastal 90 miljoni eest investeeringuid tuua,” rääkis ta.



Akkermann avaldas imestust, et Pärnu võrreldes näiteks Tallinnaga sellisesse häbiposti on pandud. “Majanduskriisi põhjas tuleb pigem üritada varem võetud laenudele maksepuhkust saada, mitte investeerimisvõimet pidurdada,” lausus ta.



Tulevased europrojektid, mis löögi alla võivad sattuda, on eakate avahoolduskeskus ja kodutute varjupaiga päevakeskus. Loodusmaja kavandab Pärnumaa omavalitsuste liit ja siin on Pärnu linn ainult üks osaline.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles