Näitusel “Kaks Eestit” on käinud mitusada inimest

Silja Joon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnu uue kunsti muuseumi suures saalis avatud Mark Soosaare ideenäitust “Teine Eesti” külastas nelja päevaga 254 inimest.

Esimesel päeval ostis kolm näitusekülastajat viiesajakroonise pileti ja 107 külastajat sai Uue kunsti muuseumilt näituse külastamise eest viis krooni.

“Teistel näitusepäevadel enam raha ei jagatud, nüüd pääsevad kõik näitusele viiekroonise piletiga,” ütles muuseumi raamatukogu juhataja Vaiko Edur.

Sellist möllu, nagu oli esimesel näitusepäeval, ei osanud Edur oodata. “Ma ei kujutanud ette, et on inimesi, kes topivad mitme kaupa riideid kotti, ilma et neid isegi prooviks,” lausus ta.

Edur kirjeldas, kuidas mõni külastaja võttis näitusesaalis eksponeeritud leiba täis prügikastidest neli-viis pätsi ja kotitäie kartuleid. “Aga see kõik oligi lubatud. Toome leiba pidevalt juurde, nii et otsa see ei saa,” ütles ta.

Eduri hinnangul kuulub niinimetatud esimesse Eestisse ligi viis protsenti riigi elanikkonnast, teise Eestisse ülejäänud. Teist Eestit ilmestavad näitusesaali seintele riputatud tuhatkond rõivast, mis saadi Pärnu Shalomi abikeskusest.

“Ilmselt läheb muuseumis mölluks 24. veebruaril, mil iga külastaja võib võtta nii palju riideid kaasa, kui tahab. Praegu on siin võrdlemisi vaikne,” lisas ta.

Üsna rahulikud olid ka näitusesaalis laudalõhna tekitavad kaks põrsast, kes parajasti magasid.

Mark Soosaar ütles, et näituse sõnum on sotsiaalne: kahjuks on Eestis tekkinud mitu Eestit, kuid peame liikuma selles suunas, et meil oleks ühtne ja tugev Eesti.

Prügikonteineris toidu otsimine pole teises Eestis häbiasi, kommenteeris näituse idee autor.

“Näitusel on meil võimalus see elamus endale viie krooni eest osta ja tunda end inimesena, kes käib öösiti prügikonteineritest toitu otsimas,” lausus Soosaar. Uue kunsti muuseumi juhataja tunnistas, et elab ise suure varbaga esimeses Eestis.

Näitus “Kaks Eestit” on viimast päeva avatud 24. veebruaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles