Pärnumaa omavalitsustel sai teederaha otsa

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumehunnikud keset Vändra alevit Vanal tänaval, mis on üks asula peatänavaid.
Lumehunnikud keset Vändra alevit Vanal tänaval, mis on üks asula peatänavaid. Foto: Ants Liigus

Pärnumaa omavalitsused soovivad riigilt teede korrashoiuks lisaraha, sest suur osa tänavusest toetusest on lumerohke talve tõttu aasta esimese paari kuuga otsa saanud.


Pärnu maakond sai sel aastal avalikult kasutatavate kohalike teede hoiuks kokku üle 13 miljoni krooni, kuid lumerohke talvega on enamikul omavalitsustel lumekoristustöödeks kulunud 85-100 protsenti kogu aastaks eraldatud rahast.



Pärnumaa omavalitsuste liit (POL) lisas valitsusele saadetud pöördumises, et omavalitsuste arvud on erinevad, sest neis pole arvestatud märtsi ja osaliselt veebruari kulusid.



Varasematel aastatel on talvisele teehooldusele kulunud umbes 30 protsenti aastaks eraldatud rahast, sest lund on olnud vähem.



Lumerohkusega kaasneb paraku sulavesi, mille tulemusena ootab ees tavapärasest suurem teedelagunemine.



“Kui aasta esimese kvartaliga kulutatakse ära vähemalt 85-100 protsenti riigi eraldatud toetusest, siis jääb meile selgusetuks, mille arvelt peavad kohalikud omavalitsused aasta jooksul tagama avalike teede kasutamise, teostama teehooldustöid, sealhulgas teekatte taastamise, truupide remondi, võsa lõikamise, asfaldi löökaukude täitmise.



Ootame, et riik, mis seadusega on pannud kohalikele omavalitsustele kohustuse hoida korras kohalikke teid, eraldaks täiendavad vahendid kohustuse täitmiseks tekkinud eriolukorras,” seisab POLi juhatuse esimehe Eeri Tammiku allkirjaga pöördumises.



Kiri saadeti valitsusele, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile, Eesti maaomavalitsuste liidule ja linnade liidule. Pöördumise algatas POLi arengukomisjoni esimees, Varbla vallavanem Sivar Tõnisson.



Pärnumaa omavalitsuste liitu kuuluvad peale Häädemeeste valla kõik Pärnumaa omavalitsused, sealhulgas Pärnu linn.



“Seda aastat tuleb käsitleda eriolukorrana,” möönis Tammik. Ta lisas, et kui omavalitsused suudavadki lume teedelt lükata, muutuvad need kevadel lumesulamise järel läbimatuks.



Eesti maaomavalitsuste liidu esimees Jüri Landberg lubas teema liidu juhatuses üles võtta ja tõdes, et kuigi esimese abipalve saatis valitsuse poole teele Pärnumaa, on raha otsa lõppemas kõigil Eesti omavalitsustel. “Arvan, et see on selline ekstreemne olukord, kui nii palju lund maha sajab,” ütles Landberg.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles