Kunagine kohtutäitur vabanes miljoninõudest

Grete Naaber
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunagine kohtutäitur Toivo Lorvi vabanes kaheksa aastat kestnud kohtusaagast, mille lõpetas riigikohtu määrus.
Kunagine kohtutäitur Toivo Lorvi vabanes kaheksa aastat kestnud kohtusaagast, mille lõpetas riigikohtu määrus. Foto: Ants Liigus

Pärnu kunagine kohtutäitur Toivo Lorvi sai alles pensionieas vabaks suurest murest: kaheksa aastat OÜ Audru Kalaga kestnud kohtuvaidlused lõppesid viimaks sel aastal.


“See on tõsi, et läksin pensionile rahutu südamega, nõue minu vastu oli ikka väga suur. Hingerahu sain tagasi alles 3. märtsil, kui pikk kohtuasi ei tuvastanud minu süüd,” rääkis Lorvi.



Miljonit nõudis OÜ Audru Kala


Audru Kala nõudis Lorvilt kahju tekitamise eest 950 000 krooni täitemenetluse eest, mis algas juba 2001. aastal. Audru Kala ei tahtnud vabatahtlikult maksta OÜ Linmarkile 270 000 krooni, seega arestiti firmale kuuluvad hooned. Asi venis, võlgniku vara enampakkumiseni jõuti 2003. aastal.



“Hooneregistris oli võlgniku vallasvarale seatud keelumärge kahe tsiviilasja alusel,” selgitas Lorvi.



“Kohus liitis oma määrusega tsiviilasjad ühte menetlusse, aga jättis määruse hooneregistrile saatmata. Selle tulemusena jäi üks arest peale, mis oli aluseks enampakkumise tühistamisele. Audru Kala esitas minu vastu uue hagi 2008. aasta veebruaris: nad on jäänud oma varast ilma ja saanud kahju summas 950 000 krooni. Ehkki vara arestimise akti alusel olid hooned hinnatud 300 000 kroonile, tellis firma kinnisvarabüroolt uue hinna - 1,3 miljonit. Asi läks taas kohtusse,” lisas Lorvi.



Omalt poolt esitas Lorvi kohtule vastuväite, et nõue on aluseta ja aegunud. Aga kohus ei võtnud seda arvesse, vaid jätkas kaebuse menetlemist. Lorvi kaebas edasi ringkonnakohtule, mis tühistas Pärnu maakohtu otsuse. Vastaspool kaebas edasi riigikohtusse, kuid selle aasta 3. märtsi otsusega riigikohus asja menetleda ei võtnud, seega jõustus ringkonnakohtu otsus.



Täitur maksab eksimuse eest oma varaga


Kohtutäituritega on nii, et tehtud vigade eest maksavad nad oma varaga. Kõik nad on sellest teadlikult ja püüavad võimalikult vähe eksida. Toivo Lorvi tunnistas, et kaheksa aastat väldanud kohtuasi kulutas närve ja rahu sai ta alles selle aasta märtsis, kui tuli õigeksmõistev otsus. “Tundsin suurt kergendust. Kui ma oma ameti maha panin, jäigi veel see kohtutee,” ütles ta.



Kui täitur oleks süüdi tunnistatud, tulnuks tal hakata maksmise peale mõtlema. Ehkki kohtutäituritel on ametialase vastutuse kindlustus ja esmalt tasubki summa kindlustus. “Kuid hiljem on kindlustusel võimalus esitada hagi kohtutäituri vastu: ega ükski kindlustus taha kulutusi kanda,” märkis Lorvi.



Kunagise kohtutäituri sõnutsi oli nõue 950 000 krooni taotlejal laest võetud ja silmas olevat peetudki just ametialast kindlustust, mille summa moodustab miljoni. Kohtusaaga jooksul on Lorvil tekkinud menetluskulusid ligemale 50 000 krooni eest. Nüüd plaanib ta kaotajafirmale omakorda nõude esitamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles