Märtsikuus õitsevad Prantsusmaal kirsid

, õpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene kooli projektireis Prantsusmaale.
Vene kooli projektireis Prantsusmaale. Foto: Erakogu

Pärnu Vene gümnaasiumi viis õpetajat viibis rahvusvahelise Comeniuse projekti raames nädala kevadisel Lääne-Prantsusmaal Poitou-Charentesi maakonnas, kohtudes juba sügisel Bulgaarias tuttavaks saadud partneritega neljast riigist: Itaaliast, Türgist, Bulgaariast ja Prantsusmaalt.


Projektitöö käigus tutvustati iga maa õpilastega koos tehtud videoid, mis tutvustasid partnerkoole ning  rahvakombeid. Meeliköitev oli vaadata Türgi pulmakombeid, ent  L'Aquila videot vaadates tõusid silmi vägisi pisarad – aastatagune maavärin purustas selles Itaalia linnas pool hoonetest ja peavarjuta jäi 17 000 inimest. Projektipartnerite uus koolimaja pandi püsti kahe kuuga.



Õpetajad kavandasid projekti edasisi tegevusi, et tutvustada õpilastele veelgi põhjalikumalt viie maa folkloori. Vene gümnaasiumist osalevad nimetatud projektis põhikooli eesti rahvatantsuringi õpilased, kes sõidavad aasta pärast laste folkloorifestivalile Prantsusmaale. Üksteisele kingiti  rahvarõivais nukke.



Külastati koole ja lasteaeda. Silma hakkasid sallivus, viisakus kõiges ning rahulik elurütm. Lapsi harjutatakse rühmatööga juba lasteaias. Kaugete külaliste auks korraldasid lapsevanemad lõbusa karnevali rongkäiguga läbi küla. Elevust süvendasid värvilised paberkonfetid, mida lapsed kõikjale puistasid. Sellele järgnes kohaliku rahvatantsuansambli kontsert, mida ühtviisi huviga jälgisid nii suured kui väikesed.



Võõrustajad olid koostanud põneva kava, et tutvustada kokkutulnutele võrdlemisi tundmatut Prantsusmaa kanti. Tegemist on põllumajandusliku piirkonnaga: silmapiirini ulatuvate laugjate põldude keskel väikesed romantilised külakesed. 130aastane talu, mis hotelliks ümber kohandatud ja meile peatuspaigaks oli, vaid süvendas seda tunnet.



Külastati ka lähikonna kaht suuremat linna: La Rochelle'i ja Rocheforti. Esimene neist on meresadam Biskaia lahe rannikul. Meie Pärnu tuuled ei ole ligilähedasedki tormi-iilidele, mida seal tunda saime. Rochefort on ajaloost tuntud kui laevaehituskeskus, mille hiilgeaegadest saab ettekujutuse, kui külastada kohalikku meremuuseumi.



Järgmine partnerkoolide kohtumine leiab aset maikuu hakul Pärnus.




Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles