Kahe ratturi surnukssõitja loodab kergemat karistust

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kahe jalgratturi surnukssõitmises kohtu all olevat Janel Raapi võib oodata pikk vanglakaristus.
Kahe jalgratturi surnukssõitmises kohtu all olevat Janel Raapi võib oodata pikk vanglakaristus. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Mullu septembris Pärnu linna piiril kaks jalgratturit surnuks sõitnud Janel Raap (26) oli õnnetuse ajal suure tõenäosusega korgijoogi GHB mõju all, ütles kohtumeditsiini ekspert täna Pärnu maakohtus jätkunud kohtuistungil.

Kohtualune püüab pääseda kergema karistusega, sest esialgsed testid narkojoovet ei näidanud.

Just sellest asjaolust sõltub Pärnu maakohtus eile alanud protsessil süüdimõistmise korral Raabi karistus – õnnetuse põhjustamise eest narkojoobes võib kohus karistada 3-12aastase vangistusega, kui narkojoove õnnetuse ajal kohtu silmis kinnitust ei leia, võib karistuseks olla 1-5 aastat vanglat.

Täna kohtusaalis ütlusi andnud kohtuekspertiisi instituudi arsti Mailis Tõnissoni sõnutsi viitavad nii süüaluselt võetud uriiniproov kui vahetult enne õnnetust Raabi käitumist kirjeldanud inimesed, et mullu 5. septembri õhtul Pärnu linna piiril jalgratturitest abielupaari surnuks sõitnud noormees oli õnnetuse ajal korgijoogina tuntud narkootilise aine GHB mõju all.

Tõnissoni ütluste järgi näitas mõni tund pärast õnnetust võetud uriiniproov, et Raabi organismis on GHB tase tavapärasest kaks kuni viis korda suurem, mis tähendab, et noormees oli narkootikumi tarvitanud.

Tõnissoni jutu järgi toodab iga inimese organism vähesel määral GHBd ehk gammahüdroksübuturaatigali. Tavaliselt on uriinis GHBd 40-60 mikrogrammi milliliitri kohta ja erandjuhtudel küünib see 100 mikrogrammini, kuid Raabil mõõdeti GHB tasemeks 200 mikrogrammi milliliitri kohta, mis viitab korgijoogi tarvitamisele.

Kohtumeditsiini ekspert märkis, et aega, millal Raap narkootikumi manustas, ei saa ekspertiisiga kindlaks teha. Ta lisas, et tavaliselt kestab GHB mõju kolm tundi, narkootikumi ülemanustamisel küünib selle mõju kuue tunnini. GHB tarvitamise jääke võib uriinist leida 2-3 päeva pärast selle tarvitamist.

Kindlalt saaks ekperdi sõnutsi uriinianalüüsi põhjal võimalikku narkojoovet õnnetuse toimumise ajal teha siis, kui proov võetaks kohe. Kiirtesti GHB kindlakstegemiseks eksperdi sõnutsi välja töötatud ei ole.

Täna ja eile kohtus ütlusi andnud tunnistajate jutu järgi nähti Raapi mõni tund enne õnnetust Sauga ringrajal võimsate kõlarite ees tunnikese magamas, Samuti olevat noormees uinunud autoroolis foori taga rohelist tuld oodates.

Tunnistajate kirjeldused Raabi kummalise käitumise kohta enne õnnetust näitavad eksperdi sõnutsi, et ta oli õnnetuse hetkel narkojoobes. Autoroolis magama jäämine ja spordiüritusel võimsate kõlarite all pikaks ajaks uinumine on eksperdi sõnutsi GHB-joobele väga iseloomulikud tunnused.

Kohe pärast õnnetust tehtud alkoholitest ja kiire narkotest andsid negatiivse tulemuse. Raabi autost leiti pooleliitrine plastpudel, milles oli GHBd sisaldav vedelik.

Tänasel kohtuistungil avaldas prokurör Kristine Tamm õnnetuses hukkunud Ragnari venna ja Elise isa tsiviilhagid, millega kumbki nõuab süüaluselt moraalse kahju põhjustamise eest miljon krooni ja mõnikümmend krooni materiaalse kahju tekitamise eest.

Raap ise tunnistas eilsel istungil oma süüd juhtunus osaliselt. Tema vandeadvokaat Andres Simson täpsustas ERRile antud intervjuus, et tema kaitsealune tunnistab süüd õnnetuse põhjustamises ettevaatamatusest.

Lääne ringkonnaprokuratuuri prokurör Kristine Tamm süüdistab Raapi liiklusnõuete rikkumises, millega ta põhjustas kahe inimese surma.

Raap kaldus mullu 5. septembril kell 17.51 Pärnu linna piiri lähedal Toyota Yarisega üle nelja sõidurea vastassuunavööndisse ning tabas teepervel vaegkuuljate jalgrattamatkalt Pärnu poole vändanud abielupaari. 26aastane Ragnar suri saadud vigastustesse kohapeal, tema 24aastane abikaasa Elis samal õhtul haiglas.

Kohtuistung Janel Raabi üle jätkub järgmisel kolmapäeval, kui kuulatakse ära tunnistajad ja kohtualune ning algab kohtuvaidlus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles