Lugeja pildid: Vanapargis patseeris valge part

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu linnavalitsuse hoone kõrval Vanapargis patseeris täna pärastlõunal valge part.
Pärnu linnavalitsuse hoone kõrval Vanapargis patseeris täna pärastlõunal valge part. Foto: Aavo Kreem

Pärnu Postimehe lugeja Aavo Kreem saatis toimetusele pildid täna pärastlõunal Pärnus Vanapargis kohatud täiesti lumivalget pardist, kes seal koos teiste liigikaaslastega ringi patseeris.

„Ilus ja imepärane linnuke, kuid varasematel aastatel pole ta silma hakanud,“ märkis fotode autor.

Keskkonnaameti elurikkuse peaspetsialisti Agu Leivitsa sõnutsi võis pargis kohatud part olla albiinoisend või sinikaelpardi ja kodupardi ristand.

„Selliseid tuleb ikka ette, väga harukordsed valged pardid ei ole,“ seletas ta. „See lind võib olla geneetilise mutatsiooniga või kodupardi ristand. Meil kohtab neid looduses harva, kuid näiteks Hollandis on heledamad, kodupardiga ristatud sinikaelad täiesti tavalised."

Leivitsa jutu järgi esineb albiinovorme teistegi lindude hulgas. „Kahel aastal on Kablis nähtud albiinopasknääri, on kohatud heledaid rasvatihaseid, rääkimata valgest varesest,“ rääkis Leivits.

Leivits ütles, et valge pardi elu on samasugune kui tavalisel isendil, ohustatumad on nad ainult röövluse suhtes. „Kui talvel valge värv kaitseb, siis suvel, kui kõik on roheline, paistab valge lind paremini silma ja võib olla saagiks näiteks kullidele,“ rääkis Leivits.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles