Täna tähistatakse tubakavaba päeva

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigaretiga naine
Sigaretiga naine Foto: AFP / Scanpix

Täna tähistatakse kogu maailmas tubakavaba päeva, mis sel aastal keskendub naistele ning kahjudele, mida põhjustab tubakatoodete tarvitamine ja turustamine naistele suunatult.

Tervise arengu instituudi ekspert ja suitsetamisest loobumise nõustaja Tiiu Härm kutsub  tubakavabal päeval kõiki üles teadvustama tubakatoodete tarvitamise ja tubakasuitsuses keskkonnas viibimisega kaasnevaid ohte ning nõudma endale suitsuvaba keskkonda.

”Soovime, et naised ise muutuksid suitsetamise ohtudest teadlikumaks, aga et ka mehed teadvustaksid rohkem oma vastutust. Iga mees võiks endale vabatahtlikult võtta kohustuse vältida suitsetamist naiste läheduses, kellega nad koos elavad või töötavad,” lausus Härm.

Tervise arengu instituudi tehtud Eesti täiskasvanud rahvastiku tervisekäitumise uuring (TKU) näitas, et 2008. aastal suitsetas igapäevaselt 17% naisi, mida on kaks korda vähem kui mehi (39%).

Tubakas kahjustab naisi tugevamini kui mehi ja naised on tundlikumad tubaka kasvajat tekitava toime suhtes. On kindlaks tehtud, et passiivne suitsetaja hingab suitsetaja läheduses sisse isegi rohkem vähkitekitavaid ühendeid kui suitsetaja.

Tubakasuitsuses keskkonnas pidev viibimine suurendab riski haigestuda südame-veresoonkonnahaigustesse, kroonilistesse kopsuhaigustesse ja vähkkasvajatesse.

Raseduse ajal suitsetamine võib põhjustada enneaegset sünnitust ja beebi alakaalulisust.

Lühiajaline mõju on peavalu, iiveldus, unisus ja allergiale iseloomulikud tunnused. WHO hinnangul on kõigist passiivse suitsetamise surmajuhtumite ohvritest 64% naised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles