Kesklinna katab nädala pärast uus asfalt

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu südalinnas asuv Aia-Kuninga-Karja-Vanapargi ringliiklusega ristmik asfalditakse täies laiuses Aia ja Karja tänava otsast Kuninga tänavani.
Pärnu südalinnas asuv Aia-Kuninga-Karja-Vanapargi ringliiklusega ristmik asfalditakse täies laiuses Aia ja Karja tänava otsast Kuninga tänavani. Foto: Ants Liigus

Pärnu kesklinnas, kus praegu sõidavad autod kui põllul, ilutseb hiljemalt nädala pärast uhiuus asfalt. Taas läheb südalinnas suureks kaevamiseks augusti teisel poolel.

Pärnu kesklinna ja ranna rajooni tänavate alla paigaldatakse ühisveevärgi ja kanalisatsiooni tarbeks torusid. Selle nädala algul oli üles kaevatud veel lõik Akadeemia tänaval maavalitsuse hoone kõrval ning Pärna ja Roosi tänava ristmik.

Need ja kõik ülejäänud südalinnast mere poole jäävad torutööde järel praegu killustikuga kaetud tänavad saavad asfaldi alla kas sel või järgmisel nädalal, rääkis AS Pärnu Vee projektijuht Jaanus Vent.

Teeäärne haljastus taastatakse

Kokku peab kesklinnas ja ranna rajoonis uue asfaltkatte alla jõudma 38 000 ruutmeetrit tänavapinda, millest eilse seisuga ootas tegemist umbes 10 000 ruutmeetrit.

"Põhiline asfalteerimise töödemaht on jäänud Lõuna, Õhtu, Karja ja Vanapargi tänavale," loetles Vent. "Ilmselt tehakse seal tööd eeloleval nädalavahetuselgi, aga järgmise nädala jooksul saab kindlasti kõik planeeritu valmis."

Rahvusvahelisteks hansapäevadeks valmistuvas linnas on teetööde lõpptärminiks seatud 15. juuni, kuid tõenäoliselt näeb mõni päev hiljemgi neil tänavatel töömehi, sest taastamistööde käigus on vaja korrastada kõnniteed ja teedeäärne haljastus.

Veel eile oli sõidukitele üks raskemini läbitavaid lõike kesklinnas Aia-Karja-Kuninga-Vanapargi ringliiklusega ristmik. "See ristmik asfalteeritakse täies laiuses Aia ja Karja tänava otsast Kuninga tänavani ehk ligi kolmveerand ringi ulatuses. Ringristmik saab korralik," kinnitas Vent.

Samuti peab nädala pärast asfaldi all olema Kesklinna silla kõrval tasuta parkla, mille jõepoolne osa on juba tükk aega seisnud parkimiseks üsna kõlbmatuna.

Uue nädala teisest poolest augusti keskpaigani saabub Pärnu südalinnas ja ranna rajooni tänavatel kaevetöödes vaikus. Augusti keskel, kui enamik suvekülalisi linnast lahkunud, alustatakse taas. Kaevatakse Esplanaadi tänava Vee ja Nikolai tänava vahelisel lõigul ning Vee tänaval Esplanaadi ja Ringi tänava vahel.

Akadeemias kopad jälle maasse

Samuti kaevatakse üles praegu uue asfaldi alla saav lõik Akadeemia tänavast.

"Kõnealuse lõigu kanalisatsioonitorustiku rajamine võttis oluliselt kauem aega, kui töövõtja oli esialgu planeerinud," selgitas Vent. "Tegemist on keeruliste tingimustega: majade lähedus, väga sügav torustik, vibratsioonitundlik pinnas, mille tulemusena otsustati isevoolne kanalisatsioonitorustik rajada kinnist meetodit kasutades. Ka mikrotunneli kasutamisel esines maapinnas puurimist katkestanud takistusi."

Praeguseks on kanalisatsioonitorustik sel lõigul küll rajatud, aga sademeveetorustikku ei jõutud lõpuni ehitada. Kuna leping näeb ette ehitustööde pausi 15. juunist 15. augustini, asfalditaksegi mainitud lõik ajutiselt ühekihilisena ja alles sügisel taastatakse lõplikult kahekihiline asfaltkate.

Suve lõpus suletakse sõidukitele Kuninga tänav, mis torude paigaldamiseks kaevatakse üles Pühavaimu tänavast Tallinna väravani.

Pärast hansapäevi algab veetorustike ehitus Riia maanteel Vingi ja Rähni tänava vahel. Kui senised kaevetööd Pärnus bussiliiklust olulisel määral ei mõjutanud, siis Riia maanteelt tuleb bussiliiklus ümber suunata.

Räämal ja Ülejõe linnaosas veetorustiku paigaldamistöödesse suvekuudeks pausi ei tehta. Sügisel kaevatakse veevärgi torude paigaldamiseks üles Tallinna maantee.

"ÜF2" projekti raames rekonstrueeritakse ja laiendatakse Pärnu Kesklinna, Ülejõe ja Rääma linnaosa ühisveevärki ja kanalisatsiooni. 149 miljonit krooni maksva suurprojekti lõppedes tekib suvepealinna 600 majapidamisel võimalus liituda kvaliteetse joogiveesüsteemi ja 1900 pärnakal kanalisatsiooniga.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles