Artistid ootavad uut Vallikääru

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu esineb Vallikäärus põhiliselt rasketehnika.
Praegu esineb Vallikäärus põhiliselt rasketehnika. Foto: Urmas Luik

Renoveeritavas Pärnu Vallikäärus tänavu suvel esinevate estraaditähtede nimekiri kipub lühikeseks jääma: praegu teadaolevalt kuuleb seal peale hansapäevade raames toimuvate ülesastumiste viit kontserti.

Renoveeritavas Pärnu Vallikäärus tänavu suvel esinevate estraaditähtede nimekiri kipub lühikeseks jääma: praegu teadaolevalt kuuleb seal peale hansapäevade raames toimuvate ülesastumiste viit kontserti.

Pärnu linnavalitsuse haridus- ja kultuuriosakonna juhataja Ela Tomsoni väitel näitab möödunud aastate kogemus, et suvega lisandub esinejate rivisse veel nimesid.

Ent arvestades korda, mille kohaselt ürituste puhul, mille külastajate arvuks plaanitud 1000 või rohkem inimest, tuleb esitada taotlus kaks kuud enne üritust, on praegu võimalik suuremaid kontserte kavandada alles augustiks. Küll annab suvele kirevust lisada väiksemate kultuuriüritustega, millest peab teatama kaks nädalat ette.

Esinemine on kallis lõbu

Tomson tunnistas, et mõneti pärsib artistide indu Vallikäärus esineda asjaolu, et seal ajast, kui Bermuda lammutati, enam lava pole, mistõttu see tuleb kontserdikorraldajail endal ühes võtta.

See pole aga odav lõbu, kinnitas legendaarne suvetuuride korraldaja Aarne Valmis. Kaasaskantavate lavade hinnad algavad tema andmetel miljonist kroonist ja ulatuvad kordi kõrgemale. "Aga põhimõtteliselt on see parem variant kui mingi vilets lava," märkis ta. Lisades, et ega Eestis olegi korralikke kontserdilavu. Üksnes laululavad, kus kord nelja aasta jooksul koorilaulu viljelda. "Kultuur on ju ainult koorilaul, kõik ülejäänu on kommerts ja vastik asi ning igaüks peab ise vaatama, kuidas hakkama saada," pildus Valmis kive omavalitsuste kapsaaeda.

Pärnu omasse ehk ebaõiglaselt, sest nagu Tomson tõdes, oleks tegelikult hea, kui linn omandaks paigaldatava lava, mida kontserdikorraldajatele rentida. Samuti valmib Vallikääru rekonstrueerimise teises etapis kontserdiplatsi juures hoone, kus esinejad saavad enne ja pärast publiku ette astumist pesta ja riideid vahetada.

Pole piletit, pole renti

Eks ole Vallikääru kontserdipaigana elluärkamine otseselt linnavalitsuse huvideski. Nimelt on linnavarakomisjon kehtestanud Vallikääru kasutamiseks rendisumma 4000 krooni ja käibemaks. Kui kontserdikorraldajad soovivad ala aiaga piirata, tuleb neil juurde maksta 2500 krooni, peale selle käibemaks. Korraldaja tasub linnale kasutatud elektri eestki. Samuti peavad nad oma kulu ja kirjadega koristama territooriumi.

See hinnakiri ei kehti hansapäevade ajal, kui Vallikäär pealavana on nii esinejatele kui kuulajatele tasuta. Sama loogika kehtib edaspidi kõigi Vallikäärus toimuvate ürituste puhul: kui korraldaja ei võta piletiraha, ei küsi linnavalitsus renti. Nõnda on Pärnus loodud võimalus korraldada kõiksugu põnevaid alternatiivüritusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles