Pärnu mees juhib Haitil abistajate baaslaagrit

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnus elav ja Väike-Maarja päästekoolis töötav Enn Eberg sõitis laupäeva hommikul Pärnust Tallinna istumaks lennukile, et jõuda esmaspäeva varahommikuks Haitile Port-au-Prince’i maavärinas kannatanuid abistama.
Pärnus elav ja Väike-Maarja päästekoolis töötav Enn Eberg sõitis laupäeva hommikul Pärnust Tallinna istumaks lennukile, et jõuda esmaspäeva varahommikuks Haitile Port-au-Prince’i maavärinas kannatanuid abistama. Foto: Tõnu Kann

Kolm ja pool kuud tagasi Haitilt naasnud Pärnumaa mees Enn Eberg jõudis sel nädalal taas maavärinast räsitud saarele. Seekord juhtima rahvusvaheliste abiorganisatsioonide baaslaagrit, mille ehitamisest ta jaanuaris-veebruaris osa võttis.


“Ma ei tea, kas tegin õigesti, et nõusoleku andsin,” ütles Eberg laupäeva hommikul Pärnu bussijaamas. Tema kõhklusest võib aru saada: aprillis sündis Ebergite perre laps. “Loodan, et kõik läheb hästi,” lisas mees, pidades silmas rohkem kodu kui poolteise kuu pikkust laagriülema tööd Haitil.

Seljataga viis päästemissiooni

Ebergi kodu asub Pärnumaal, aga tema igapäevatööks on õpetamine Väike-Maarja päästekoolis. Samal ajal on ta rahvusvahelise päästemeeskonna kogenud liige, kellel on seljataga viis päästemissiooni, viimane neist baaslaagri ehitus tänavu 12. jaanuaril Haiti saare idaosa tabanud seitsmemag-nituudise maavärina epitsentri vahetus läheduses.

Nüüd kutsuti Eberg seda laagrit juhtima. “Tegu on omamoodi rotatsiooniga, kus laagriülemad ja personal vahetuvad keskeltläbi poolteise kuu tagant,” selgitas ta. “Mõistagi eelistatakse baaslaagri juhina inimesi, kes laagrit läbi ja lõhki tunnevad, kes on selle ehitanud või seal vähemalt ühe missiooni olnud.”

Laager on rahvusvaheline

Baaslaager asub pealinn Port-au-Prince’i lennuvälja lähedal ja on mõeldud elamiseks rahvusvaheliste abiorganisatsioonide esindajaile, kes Haitil humanitaarabi korraldavad-jagavad. Laagris saab majutada 450 inimest. Ebergi kirjelduse kohaselt on see ehitatud vana vangla müüride vahele ja kujutab endast telklinnakut, kus on elekter, soe vesi, vesiklosetid, pesuruumid, privaatsed magamiskohad ja kõik esmavajalik toitlustuseks ja puhkamiseks.

“Ehitasime Port-au-Prince’i lähedale abistajate baaslaagri, kus on kõik see, mida maavärinast tabatud Haitil jaanuaris-veebruaris polnud: vesi, toit, arstiabi,  magamisasemed, esmatarbed,” rääkis Eberg.

Laagriülema kohustus on Ebergi jutu järgi juhtida teenindava personali tööd, sõlmida lepinguid, pidada arvestust abisaadetiste üle, hoida laagris turvalisust ja asjaolusid arvestades võimalikult kõrget teenindustaset, et kõik vajalik toimiks, seadmed töötaksid ja ootamatustele reageeritaks kiiresti ja efektiivselt.

Abitöötajate hulka kuulub Ebergi vahetuse ajal päästemeeskondade liikmeid Taanist, Rootsist, Soomest, Norrast ja ilmselt Hollandistki.

Tagasi koju loodab Eberg jõuda 1. augustiks. Võimalik, et pär-numaalastest mitte ainsana, sest lahkudes ütles Eberg, et tutvub kohapeal olukorraga ja kui hädasti on vaja kedagi juurde palgata, teeb ta ettepaneku pärnu-maalastele.

Eelmine kord oli Haiti missioonil kolm Pärnumaa meest: peale Ebergi Avo Kiik ja Jaanus Saar. Kõik nad töötasid logistikuna, ehitades baaslaagrit.

“Räägitakse, et baaslaager suletakse septembris,” teadis Eberg. “See tähendab, et rahvusvahelised abiorganisatsioonid annavad laagri kohalikele üle, jättes sisseseade ja telgid sinna maha.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles