Politseikolledž istutab uue pärnade allee

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üheksateist kahe ja poole meetri kõrgust noort pärna ongi juba tellitud.
Üheksateist kahe ja poole meetri kõrgust noort pärna ongi juba tellitud. Foto: Urmas Luik

Paikusel omaaegse Zintenhofi mõisa, nüüdse politseikooli sissesõidutee pärnaallee ühe puuderea mahasaagimine tänavu jaanuaris päädib uue allee istutamisega.


Sisekaitsekadeemia politsei- ja piirivalvekolled˛i Paikuse kooli haldustalituse juhataja Siire Tõrva ütles, et pärnad on Nurga talu puukoolist juba tellitud, arve koostatud ja puud peaks kohale toodama pärast jaanipäeva.

"Ostame 19 noort pärna, mis istutame mahasaetud vanade pärnade asemele," teatas Tõrva. "Puuistikud on kõik enam-vähem kaks ja pool meetrit kõrged." Karukäpa puukoolist Jõgevamaalt pakuti koolile suuremaidki puid, kuid need olnuks tublisti kallimad. "Nende peale meie hammas ei hakanud," tunnistas Tõrva.

Kõnealused 19 pärna lähevad Eesti riigile maksma ligikaudu 20 000 krooni. Kooli sissesõidutee kuulubki riigile, nagu kuulusid mahavõetud puudki. Puud saeti maanteeameti, politsei- ja piirivalvekolled˛i ja Paikuse valla kolmepoolsel kokkuleppel, et teha ruumi uutele tänavavalgustuspostidele, mille laternatest langeva valguse oleks vana alleerea lehestik varjanud.

Paikuse abivallavanem Ain Jakobson ütles, et algul oli meestel mõttes ainult võrad tagasi lõigata, kuid lähivaatlusel osutus enamik puudest sedavõrd mädanenuks, et targem tundus olevat need jalalt maha võtta.

"Puud olid juba üsna vanad ja haiged, seda võib igaüks kändudestki näha," lohutas abivallavanem pärni haletsenud loodustundlikke inimesi, keda puude saagimine valusalt riivas.

Samal ajal on uus tänavavalgustus projekteeritud nii, et valgus on suunatud kõnniteele, mitte sõiduradadele, kuhu tehisvalgus nüüd ainult hajutatult paistab. "Oleks võrad seal ees olnud, oleks sõidutee päris pimedaks jäänud," arvas Jakobson.

Politsei- ja piirivalvekolled˛i direktor Aivar Toompere selgitas, et uutmoodi valgustust oli vaja esmajoones liiklusohutuse tagamiseks, kuna varem langes valgus sõiduteele ja pimedas liikusid jalakäijad seal, mitte kottpimedal jalgteel.

"Liiklus saab tublisti turvalisem," kinnitas Toompere juba jaanuaris.

Nüüd on uued laternapostid püsti ja valgustid kooli sissesõiduteel paigas.

Tõrva lisas, et kuna uued laternad on varasemate 250voldiste asemel 75voldised, on tegu elektrienergia märkimisväärse kokkuhoiuga.

Pärnad aga istutatakse nüüd kõnnitee välisservale, mitte sõidutee äärde. Millal see täpselt juhtub, Tõrva veel öelda ei osanud. Peetakse aru, kuna kooli juhtkonnas on väljendatud arvamust, et puud võiks kasvama panna pidulikult kas kooli lõpetajate või vilistlaste kätega.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles