Kohus mõistis ratturid surnuks sõitnud Janel Raabi vangi

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Et Janel Raapi on eeluurimise ajal üle kolme kuu kinni peetud, jääb tal vangistuses olla neli aastat, kaheksa kuud ja 17 päeva.
Et Janel Raapi on eeluurimise ajal üle kolme kuu kinni peetud, jääb tal vangistuses olla neli aastat, kaheksa kuud ja 17 päeva. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Pärnu maakohus mõistis mullu sügisel kaks ratturit surnuks sõitnud 26aastase Janel Raabi viieks aastaks vangi.


 


Süüdistuse kohaselt juhtis narkojoobes Raap eelmise aasta 5. septembri õhtupoolikul sõiduautot Toyota Yaris Pärnu linna piiril suunaga Ikla poole ning kaldus vastassuunavööndisse ja sõitis otsa kahele jalgratturile, Elis Hoffile ja Ragnar Hoffile, kes liikusid pärisuunavööndis sõidutee äärt tähistava pidevjoone läheduses. Liiklusõnnetuse tagajärjel hukkus Ragnar kohapeal ja Elis saadud vigastusse samal õhtul Pärnu haiglas.

Sellega kvalifitseeriti Raabi tegu karistusseadustiku järgi mootorsõiduki juhi poolt tahtliku liiklusnõuete rikkumisena, millega on ettevaatamatusest põhjustatud kahe inimese surm ja mille eest võib karistuseks mõista vangistuse kolmest kuni kaheteistkümne aastani.

Käesoleva aasta mais alanud kohtuistungil tunnistas Raap oma süüd osaliselt. Tema kaitsja sõnul ei eita Raap, et rikkus liikluseeskirja nõudeid, kuid endal narkojoobe olemasolu õnnetuse toimumise ajal ei ole ta kunagi tunnistanud.

Prokurör nõudis Raabile kuueaastast vangistust karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb mootorsõiduki juhi poolt tahtliku liiklusnõuete rikkumist, ning temalt mootorsõiduki juhtimise õiguse äravõtmist kolmeks aastaks.

Kaitsja palus kaaluda teo ümberkvalifitseerimist karistusseadustiku järgi, mille erinevus süüdistuse aluseks olnud paragrahvist seisneb tahtluses liiklusnõudeid rikkuda ja karistuse määras.

Karistusmäär antud sätte puhul on üks kuni viis aastat vangistust. Hukkunute omaksed palusid lisaks Raabi süüdimõistmisele temalt välja mõista tsiviilhagid, mis peale varalise kahju nõuete sisaldasid kummagi kannatanu osas ühe miljoni krooni suurust moraalse kahju nõuet.

Kohus mõistis Janel Raabi süüdi kaitsja taotletud paragrahvi järgi, leides, et liiklusnõuete rikkumine toimus ettevaatamatusest, ja karistas teda viieaastase vangistusega ehk maksimaalse määraga, mis selle paragrahvi puhul on seadusesse kirjutatud.

Lisakaristusena võttis kohus temalt kolmeks aastaks ära mootorsõiduki juhtimise õiguse, mis laieneb kogu karistuse kandmise ajale ja kolmele aastale pärast vangistusest vabanemist.

Temalt mõisteti välja menetluskulude ja asitõendi hoiukulude katteks üle 47 000 krooni ning kannatanute tsiviilhagide katteks kokku 22 350 krooni varalise kahju katteks ja kummagi kannatanu kasuks 200 000 krooni moraalse kahju eest. Tõkendina kohaldatud kautsjon tühistatakse karistuse kandmisele asumisest ja seejärel tagastatakse sissemakse teinud isikule.
 
Resolutiivosa kuulutamisel märkis kohus, et kvalifitseeris Raabi süüteo ümber kergemaliigiliseks, sest leidis,  et tema joove süüteo toimepanemise ajal ei ole nõuetekohaselt tuvastatud.

Otsuse vaidlustamise soovist tuleb menetlusosalistel kohtule teatada seitsme päeva jooksul alates homsest. Kui selline teade tuleb, teeb kohus motiveeritud kohtuotsuse 13. augustiks.

Kohus mõistis Raabi süüdi liiklusnõuete rikkumisega ettevaatamatusest kahe inimese surma põhjustamises ja määras talle reaalse vanglakaristuse, mida ta peab asuma kandma otuse jõustumisel.

Nii prokurör Kristine Tamm kui Raabi kaitsja Andres Simson ei osanud enne motiveeritud kohtuotsuse kättesaamist öelda, kas kaebavad täna väljakuulutatud otsuse edasi või mitte.

Tamm ütles, et kohtu määratud karistus on ligilähedane sellele, mida taotles tema, kuid kohus otsustas määrata karistuse teise paragrahvi järgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles