Järgmise aasta lind on viu

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiireviu.
Hiireviu. Foto: Elmo Riig / Sakala

Möödunud nädalavahetusel kuulutati Eesti ornitoloogiaühingu avatud suvepäevadel välja aasta lind 2015, kelleks on viu.

Sageli võib näha kullilisi puudel, postidel ja heinapallidel istumas või taevas keerlemas, kuid miks nad seda teevad ja millised neist on viud? Nendele ja paljudele teistele küsimustele saab vastuseid viuaastal 2015, vahendas ornitoloogiaühing.

Eestis võib kohata kolme liiki viusid. Meie arvukaim ja seetõttu üks tuntumaid kullilisi hiireviu, põneva ja varjatud eluviisiga herilaseviu ning talvituv karvasjalg-viu ehk taliviu on välimuselt väga sarnased, kuid eluviisidelt küllalt erinevad linnuliigid. Just seetõttu pööratakse viuaastal tähelepanu nii viude eluviisi tutvustamisele kui ka nende eristamisele üksteisest ja teistest röövlindudest.

Eesti ornitoloogiaühing valib aasta lindu alates 1995. aastast ja viud on järjekorras kahekümne esimesed. Aasta linnu valimise eesmärk on tutvustada avalikkusele üht Eestis esinevat linnuliiki või liigirühma ja kaasata loodushuvilisi selle liigi uurimise ja kaitse tegevustesse.

Käesolev aasta on pühendatud jäälinnule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles