Filharmoonia muutub linnaorkestriks

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu on Pärnu linnaorkestri peadirigent Jüri Alperten. Aasta lõpus tahab linnavalitsus dirigendi ametikoha täitmiseks konkursi korraldada.
Praegu on Pärnu linnaorkestri peadirigent Jüri Alperten. Aasta lõpus tahab linnavalitsus dirigendi ametikoha täitmiseks konkursi korraldada. Foto: Ants Liigus

Pärnu linnavalitsus saatis volikogusse eelnõu, millega soovitakse Pärnu filharmoonia korraldada 1. jaanuarist ümber linnaorkestriks, orkestri põhimäärust arutab linnavalitsus homme.

“Idee on keskenduda rohkem pillimängule,” ütles linnapea Toomas Kivimägi. “Praegune filharmoonia hõlmab endas nii orkestrit kui kontserdiorganisatsiooni, kontserte korraldavad Pärnus aga ka näiteks Eesti Kontsert, MTÜ Pärnu Kontserdibüroo ja paljud teised.”

Linn säästab veerand miljonit

Kivimägi ja abilinnapea Jane Mets selgitasid, et tulevikus tegeleb linnaorkester ainult enda kontsertide korraldamisega ja seetõttu kaotab aasta algusest töö kolm inimest. “Jäävad direktor, produtsent-reklaamitoimetaja ja peadirigent, kes on ühtlasi kunstiline juht. Noortekoori dirigendi koht viiakse Kunstide maja alluvusse,” kõneles Mets.

Ümberkorralduste tulemusena säästab linn 250 000 krooni ehk kolme inimese palgafondi. “Orkestrantide palgad ei vähene,” rõhutas Kivimägi.

Kuigi linnaorkestri uut põhimäärust asub linnavalitsus arutama alles homme, avalikustas Kivimägi, et linnavalitsusel on kavas täita linnaorkestri direktori ja peadirigendi koht avaliku konkursi kaudu. Peadirigendi tööleping lõpeb selle aasta lõpus, direktori leping järgmise aasta suvel. Veel tahetakse orkestri juurde luua loomenõukogu.

Kivimägi rääkis, et ta ei taha filharmoonia üle käivates vaidlustes seisukohta võtta, vaid eeldab, et kultuuri- ja kunstirahvas ise asjad ära klaarib. “Kui see muutub vältimatuks, kaasame eksperte ja sekkume. Vaidlused saavad lahenduse avaliku konkursiga, mis loob võimaluse kõigile, aga me peame vaatama, et orkester laiali ei jookseks,” kõneles linnapea.

Kas dirigendi valib orkester või komisjon?

Pärnu filharmoonia produtsent direktori ülesannetes Helen Erastus ütles, et tema isiklikult ei saa aru, miks filharmoonia nimi on vaja linnaorkestriks tagasi muuta. Erastuse hinnangul saaks filharmoonia tegutseda väiksema töötajate arvuga ning oma ja võõraste kontsertide piir on tema sõnutsi ähmane: mõnikord tuleb näiteks orkestri väiksemate koosseisude baasil kammerkontserte organiseerida.

“Reklaamitoimetaja ja produtsendi ametikoht peaksid siiski jääma eraldi, mõlemad kas või poole kohaga,” lausus Erastus. “See, et dirigent on ühtlasi loominguline juht, on loogiline, eelmisest aastast alates pole loomingulisele juhile nagunii eraldi palka ette nähtud.”

Lapsehoolduspuhkusel olev Pärnu filharmoonia direktor Kaija Velmet avaldas lootust, et peadirigendi konkurss sisaldab peale elulugudega tutvumise kavade orkestri ees läbimängimist. “Kõige suurem sõnaõigus peaks olema orkestril, see on euroopalik tava,” kõneles ta.

Pärnu linna kontserdiorganisatsioon Pärnu filharmoonia sündis 2007. aasta alguses toonase kultuuriosakonna juhataja Jana Moosare initsiatiivil. Filharmoonia all tegutsevad nii linnaorkester kui noortekoor, viimasena nimetatu on kavas viia Kunstide maja alluvusse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles