Naised päästsid koolilapse piletikontrolöri käest

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bussiga sõitnud noorel tekkis suur tüli linnavalitsuse rohelises vormis korrakaitseametnikega.
Bussiga sõitnud noorel tekkis suur tüli linnavalitsuse rohelises vormis korrakaitseametnikega. Foto: Urmas Luik

“Ära kägista mind!” karjus 13aastane poiss hallipäisele turskele mehele, kes töötab Pärnu linnavalitsuse korrakaitseosakonnas piletikontrolörina. Mees tuuseldas last selle eest, et too unustas bussis pileti komposteerimata.

Võigas stseen laotus jahmunud bussisõitjate ette teisipäeva hommikul veidi pärast kella kaheksat hommikul Pärnu linnabussis number 12.

Viiendas klassis õppiv 13aastane nooruk (asjaosaliste palvel jääb poiss artiklis anonüümseks – A. T.) sõitis bussiga kooli, kui Ülejõel sisenesid bussi linnavalitsuse korrakaitseosakonna töötajad pileteid kontrollima.

Haaras käega kõrist

Poisi seletuse järgi oli tal eelmisel päeval lõppenud kuupilet ja ema oli andnud talle teisipäeva hommikul kooli sõitmiseks talongi, mille aga poiss unustas bussis komposteerimata. Et bussi sisenesid piletikontrolörid, jäi nooruk piletita sõiduga vahele.

“Kui bussist maha hakkasin astuma, haaras kontroll mul kõrist kinni, nii et pidin lämbuma, ja tahtis jope katki rebida,” kirjeldas poiss. “Inimesed hakkasid ka ütlema, et mis te piinate väikest poissi, laske tal kooli minna. Siis lasti mind lahti.”

Ülejõel Raba bussipeatuses kähmlust pealt näinud Oksana Varblane kinnitas Pärnu Postimehele, et tegu oli üsna koleda vaatepildiga.

“Esmalt kuulsin karjumist,” kirjeldas Varblane. “Siis nägin bussi tagant rabelevat suurt kasvu rohelises vormis meest ja heleda peaga poissi. Mees hoidis poisil kõri lähedalt kinni ja oli tal peaaegu jope seljast ära kiskunud. Poiss karjus, et tal on valus, ja palus end mitte kägistada. Pärast seda hakkas ta appi hüüdma. Intsidenti vaatas pealt mitu inimest, ka poisi koolikaaslased.”

Pealtnägija teatel päästsid poisi peatuses oodanud naised, kes käskisid piletikontrolöril vägivallatsemine lõpetada.

“See oli ikka julm vaatepilt, kuidas täiskasvanud mees last tuuseldas,” märkis naine. “Kõige enam üllatas mind kontrolöri selline ebaprofessionaalsus. Kindlasti oleks saanud olukorra palju paremini lahendada.”

Kontrolöril läksid kell ja prillid

Pärnu linnavalitsuse majandusosakonna korrakaitseteenistuse juhataja Reet Salmu teatel ei olnud poisil ette näidata ei sõidupiletit ega isikut tõendavat dokumenti.

“Kontrolöri kinnitusel olnud poiss ise väge täis ja oli juba bussis lubanud klassiõdedele, et jookseb selle vanamehe eest ära,” vahendas Salmu oma alluva sõnu.

Tema teatel keeldus nooruk bussist väljumast.

“Et poisil puudusid dokumendid, otsustas kontrolör kutsuda isiku kindlakstegemiseks politsei,” seletas Salmu. “Siis hakkas poiss rabelema, et minema joosta. Kontrolöril purunesid rüseluse käigus prillid ja käekell, sellepärast otsustas ta lõpuks poisi lahti lasta ja pärast seda jooksis poiss minema.”

Poisil kõrist haaramise ja kägistamise süüdistust ei osanud Salmu kommenteerida.

“Kui seal tõesti toimus selline rikkumine, miks siis keegi politseid ei kutsunud?” imestas Salmu. “Miks ei ole laps koos vanematega tulnud ja meile kaebust esitanud? Ootaksin kõiki osalisi siia, et saaks selgeks rääkida, mis seal siis täpselt ikkagi juhtus.”

Salmu lisas, et nende jaoks oli tegu üsna tavapärase käitumisega ja piletita sõitnud poiss pääses lihtsalt karistuseta.

Korrakaitseosakonna juhataja sõnade järgi peavad kontrolörid niisuguseid situatsioone vältima, et mitte oma tervist ohtu panna.

“Kui on vägivaldne situatsioon, on targem lasta inimesel minna kui seada end ohtu,” seletas Salmu.

Väärteomenetluse seadustiku järgi on kohtuvälise menetleja – nende hulka kuuluvad linnavalitsuse korrakaitseosakonna töötajadki – õigused üsna piiratud.

Näiteks ei tohi kohtuväline menetleja viia läbi isiku läbivaatust, kui tal pole selleks kohtu eriluba. Samuti ei ole linnavalitsuse ametnikel luba isikuid kinni pidada.

Küll lubab seadus esitada ametnikul abipalve isiku kinnipidamiseks politseile. Salmu seletuse järgi tähendab see seda, et ametnik võib väärteo toime pannud isikut takistada politsei saabumiseni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles