Pettus: ehitati alltöövõtjate raha eest

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OÜ Wolmreks Ehituse projektijuhi Einar Künnapuu juhtimisel Pärnu lastekodu ehitanud alltöövõtjad ei aimanudki, et raha jääb neil töö eest saamata.
OÜ Wolmreks Ehituse projektijuhi Einar Künnapuu juhtimisel Pärnu lastekodu ehitanud alltöövõtjad ei aimanudki, et raha jääb neil töö eest saamata. Foto: Urmas Luik

Hiljuti valminud Pärnumaa kutsehariduskeskusest ja Pärnu lastekodust võivad saada mälestusmärgid reale seal rabanud ettevõtetele, millel peatöövõtja osaühing Wolmreks Ehitus raha üle kõrvade tõmbas.

Väidetav petuskeem, mis jättis alltöövõtjad tühjade pihkudega, jahmatab oma primitiivse nahaalsusega. Pärast seda, kui kutsehariduskeskus ja sotsiaalministeerium olid riigihanke võitnud Wolmreks Ehitusega vastavalt 35,9 ja 16,8 miljoni kroonise lepingu sõlminud, registreeris ettevõtte suurosanik keskerakondlane Adu Haki koos firma raamatupidaja Merle Pungaga möödunud aasta juunis osaühingu Merkton Ehitus.

Just selle, äsja loodud ettevõttega palus Wolmreks Ehitus alltöövõtjatel lepingud sõlmida. Põhjendades seda vajadusega tekitada uuele firmale käivet, et see saaks tulevikus riigihangetel osaleda. Et ettevõtete omanikud olid samad ja põhjendus kõlas mõistlikult, kirjutasidki alltöövõtjad heas usus lepingule alla.

Tellija ei teadnud

Oluline on, et ei sotsiaalministeerium ega Pärnumaa kutsehariduskeskus teadnud Merkton Ehitusest midagi.

Pärnumaa kutsehariduskeskuse direktori Riina Müürsepa sõnutsi jooksis neile esitatud arvetest ja protokollidest läbi ainult Wolmreks Ehituse nimi. “Meie arvates oli kõik korras, sest arved on Wolmreks Ehitusele makstud ja ühtegi võlga kellelegi ei ole,” kinnitas Müürsepp.

Täpselt samamoodi tasus sotsiaalministeerium kõik arved riigihanke võitnud Wolmreks Ehitusele. Seega ei jõudnud raha, mida alltöövõtjad siiani ootavad, kunagi nendega lepingu sõlminud ettevõttele ega sealt töötegijatele.

Äripäeva andmetel pettis Wolmreks Ehitus täpselt sama skeemiga alltöövõtjaid Tudulinna ja Rõuge lasteaia ehitusel. Kokku on varifirma ohvriks langenud paarkümmend ettevõtet, mil saamata hinnanguliselt 18 miljonit krooni.

Varifirma likvideerimisel

Et kõik pole korras, sai ministeeriumile ja kutsehariduskeskusele selgeks alles pärast seda, kui hooned olid juba valmis ning ehitajalt vastu võetud. Tänavu oktoobris jõudis alltöövõtjate nurin nende kõrvu. “Minule hakkasid firmad helistama, et kus raha on, aga ma ei saanud kahjuks aidata,” sõnas Müürsepp.

Aidata ei saanud (ei tahtnud) ka Wolmreks Ehituse kvaliteedijuhist Merkton Ehituse esindaja, samuti staažikas keskerakondlane Illar Ehala, kes 2004. aastal mõisteti süüdi korruptsioonivastase seadusega keelatud tehingute eest. Raha küsima tulnud alltöövõtjatele olevat Ehala teatanud, et teda firma võlgnevused ei huvita, kuna ettevõte on müüdud.

Ja nii oligi. Oma töö ära teinud ja omanikele kasutuks muutunud miljonitesse kroonidesse ulatuva võlakoormaga ettevõtte ostis oktoobri lõpus osaühing Resonet, mille juhataja on tuntud firmalikvideerija Silver Eensaar. Kohe käivitas ta ka Merkton Ehituse lõpetamise. Äripäevale antud usutluses nentis Eensaar, et suure tõenäosusega Merktonit siiski niisama likvideerida ei õnnestu ja ees ootab pankrotimenetlus.

Auk on valmis kaevatud

Alltöövõtjate rahanõuetest ei taha samuti midagi kuulda Merkton Ehituse katusfirma Wolmreks Ehitus, mille juhatuse liige Olavi Israel teatas Äripäevale, et kõik töövõtulepingud on täidetud nõuetekohaselt ja ühelgi Wolmreks Ehituse sel majandusaastal teostatud objektil alltöövõtjatele võlgnevusi pole.

Nähes, et lepinguga ettenähtud summasid ei kavatsetagi ära maksta, tegi osa lollitatud alltöövõtjatest nädala alguses politsei- ja piirivalveameti majanduskuritegude talitusele ühisavalduse sooviga algatada uurimine Adu Haki ja Merle Punga tegevuse suhtes. Haki on sama mees, kes 2008. aastal kaebas erakonnakaaslasest Mart Viisitamme peale, süüdistades teda Pärnu spordihalli ehitamisel riigihanke seaduse rikkumises.

Ent ülelastud ettevõtetele polegi enam vahet, kas politsei uurimist alustab või ei. Nagu märkis Äripäevale mõlemal objektil töötanud Pärnu ettevõtte A. H. Trading omanik Anne Hunt, upuvad väikeettevõtted nii või naa Wolmreks Ehituse löödud miljonitesse kroonidesse ulatuvatesse eelarveaukudesse. “Ma arvan, et tööd teinud väikeettevõtjate surmaotsusele on alla kirjutatud. Tõenäoliselt on paljudel ees pankrot,” ütles Hunt ajalehele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles