Pärnus toimub Islandi, Gröönimaa ja Fääri saarte kultuurinädal

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnumaa kutsehariduskeskuse õppehoone A-korpuse juurde püstitati eile Grööni iglu, autoriteks kooli ehituseriala õpilased.
Pärnumaa kutsehariduskeskuse õppehoone A-korpuse juurde püstitati eile Grööni iglu, autoriteks kooli ehituseriala õpilased. Foto: Ants Liigus

Island, Gröönimaa ja Fääri saared on sel nädalal Pärnule lähemal kui eales varem, alanud kultuurinädala raames on üleval hulk näitusi, toimub kontserte ja kohtumisi.

Lapsed saavad kuulata piirkonna muinasjutte, võistelda ilmekalt lugemises ning kohtuda raamatuesitlusel Islandi kirjanikega, vahendasid ERRi teleuudised.

"Kui sa millestki vähe tead, siis tuleb uurida, millega on tegemist. Islandit teavad üpris paljud inimesed /.../ Fääri saartest ja Gröönimaast teatakse tunduvalt vähem," rääkis kultuuripäevade korraldaja Viivika Orula.

Koolirahvas oli neist kaugetest maadest haaratud juba enne kultuurinädala algust. Kunstikool maalis Fääri ehk siis tõlkes Lambasaartele mõeldes rõõmsaid voonakesi ning kutsehariduskeskuse töökojas valmis Grööni iglu.

Kuigi iglu ehitusele eelnes põhjalik uurimistöö, milline täpselt üks õige iglu olema peab, tuli see olude sunnil originaalist väiksem ehitada, et töökojauksest välja ning peahoone uksest sisse mahtuda. Ka ei sobinud siseruumides eksponeerimiseks originaalmaterjalid lumi ja jää.

"Kui meil tuleb jälle ilus talv, nagu meil teda korra olnud on, võime ta lumest teha ja seda on tunduvalt lihtsam teha," rääkis Pärnumaa kutsehariduskeskuse kutseõpetaja Janek Klaamas.

Et käimas on ühtlasi Põhjamaade kirjandusnädal, jõuab just Pärnus lugejate ette islandlase Adalsteinn Asberg Sigurdssoni värskelt trükist ilmunud "Kääbusekivi", mille esitlusel saab silmast silma kohtuda ka mullu ilmunud ja tänavu kordustrükini jõudnud "Kodulinna ingli" autori Kristin Steinsdottiriga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles