Uue kunsti muuseum sulges uksed

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektri eest kümneid tuhandeid krooni võlgnev Pärnu uue kunsti muuseum pani uksed kinni.
Elektri eest kümneid tuhandeid krooni võlgnev Pärnu uue kunsti muuseum pani uksed kinni. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Täna kell 11.20 lülitas Eesti Energia Pärnu uue kunsti muuseumi koduks olevast Esplanaadi 10 hoonest üürnikke ette hoiatamata elektri välja.

Üheteistkümne tööinspektsiooni töötaja ja teiste majas viibinud inimeste arvutiekraanid pimenesid. Puhurid, mis ruumidesse natukenegi soojust andsid, lakkasid töötamast. Valvesignalisatsioon andis häiret, muuseumi töötajad ei jõudnud isegi turvakardinaid alla lasta.

“See on täiesti arusaamatu, mis Eesti Vabariigis toimub,” laiutas muuseumi nõukogu liige Mark Soosaar käsi. “Helistage vähemalt kümme minutit ette, saab arvutid välja lülitada.”

Eesti Energia valvetelefonile helistanud Marie Soosaarele öeldi, et vool lülitati välja pikaajalise võlgnevuse tõttu. Maja omaniku, OÜ Herderi kohaliku esindaja Jaan Moigi andmetel on elektrivõlg ligi 50 000 krooni.

Peale elektri on Herder võlgu vee ja kütte eest. Kevadel lülitati majas küte välja, eile oli temperatuur siseruumides null kraadi.

“Ma ei tea, mis edasi saab. Meil pole kusagile minna. Kui elektrit tagasi ei tule, peame öösel kordamööda valvamas käima, sest vara valveta jätta ei saa,” rääkis Mark Soosaar.

Soosaare sõnul on linnavalitsus uue kunsti muuseumi eest iga kuu arveid korralikult maksnud.

Tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni töötajad alustasid majast arvutite ja muu kraami väljaviimist. Inspektsiooni juhataja Üllar Kallase sõnul oli neil kava detsembris Uus 2 ruumides remont teha, et sinna kolida, nüüd tuleb kiiresti plaane muuta.

“Kes tööinspektsiooni tahab tulla, tulgu homme Uus 2,” vastas Kallas küsimusele, kui kaua inspektsioon suletud on. Voolu äravõtmisest talle keegi ette ei teatanud.

Kell 13.30 hakati linnapea Toomas Kivimägi juures arutama, mis edasi saab. Hommikul rääkis Kivimägi, et tal on plaan B ja C, kuid ei soovinud neid veel avalikustada. Siis oli teada Herderi ähvardus maja 1. detsembrist vooluta jätta, kõigile ootamatult tehti seda aga täna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles