Linnaorkester sai põhimääruse

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Omaaegsest Pärnu kolhooside ehituskontori kammerorkestrist välja kasvanud tänane Pärnu linnaorkester on tegutsenud 1994. aastast.
Omaaegsest Pärnu kolhooside ehituskontori kammerorkestrist välja kasvanud tänane Pärnu linnaorkester on tegutsenud 1994. aastast. Foto: Ants Liigus

Pärnu linnavolikogu kehtestas teisel lugemisel Pärnu linnaorkestri põhimääruse. Poolt oli 19 saadikut, vastu mitte keegi ja üks volikogu liikmetest jäi selles küsimuses erapooletuks.

Eelnõu uut sõnastust tutvustanud abilinnapea Jane Mets teatas, et põhimääruse teisele lugemisele ettevalmistamise käigus laekus volikogu aseesimehelt Epp Kloostrilt seitse parandusettepanekut, millest kaks redaktsioonilist viidi eelnõu sõnastusse. Need toonitavad varasemast rohkem orkestri peadirigendi tööd muusikakollektiivi loomingulise juhina.

Ettepanek rõhutada linnaorkestri rolli süvamuusika propageerijana Pärnus ei leidnud linnavalitsuse ega volikogu haridus- ja kultuurikomisjoni täit poolehoidu, kuna orkester annab kontserte kogu Eestis ja välismaalgi. Pärnu rõhutamine kontserdipaigana pole siin enam vajalik, leidis volikogu.

Kohta põhimääruses ei leidnud volikogu aseesimehe ettepanek, et orkestrantide repertuaaris peaks sümfoonilise muusika kõrval olema muid muusikaþanre, näiteks kammermuusikat.

Uus põhimäärus kehtestab, et repertuaari koostaja on peadirigent ja selle kinnitab loomenõukogu ettepaneku alusel orkestri direktor.

Läbi ei läinud ettepanek kuulutada orkestri direktori ametikoha täitmiseks ilmtingimata välja avalik konkurss, mille korraldab linnavalitsus, kehtestades konkursi korra ja tingimused.

Vastse põhimääruse järgi on peale linnavalitsuse korraldatava avaliku konkursi võimalik leida linnaorkestri direktori ametisse sobiv inimene konkursitagi, tehes soovitud isikule ettepaneku tööle asuda. Ametisse kinnitab direktori linnapea.

Vajaduse kehtestada põhimäärus uues sõnastuses tingis Pärnu linnaorkestri tööd neli viimast aastat juhtinud katusorganisatsiooni Pärnu filharmoonia laialisaatmine linnavolikogu poolt.

Linnaorkestri põhimääruse kehtestamine takerdus linnavolikogus 18. novembril, kui arutelu käigus jõuti sätteni, mis teinuks orkestrile ülesandeks tagada Pärnu interpreetide professionaalne hõivatus. Tollasel istungil kerkisid küsimused, kuidas määratleta interpreeti geograafiliselt ja kas hõivatuse tagamine tähendab täistöökohaga kindlustamist.

Segadust tekitanud põhimääruse säte oli eelnõust eilseks välja jäetud ja orkestri uue põhimääruse kehtestamisel volikogus enam vaidlusi ei kerkinud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles