Erivajadustega laste vanemad tutvusid joogaga

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Treener Andres Adamson õpetas erivajadustega laste vanemaid leidma sisemist tasakaalu õigest hingamisest ja joogaharjutustest.
Treener Andres Adamson õpetas erivajadustega laste vanemaid leidma sisemist tasakaalu õigest hingamisest ja joogaharjutustest. Foto: Ants Liigus

Pärnu erivajadustega laste vanemad õppisid mittetulundusühingu Teotahe projekti raames joogat ja loovteraapiat, mis aitavad igapäevaelus rõõmu ja tasakaalu säilitada.

MTÜ Teotahte juhatuse liikme Thea Kasuki sõnutsi oli projekti põhieesmärk toetada raske ja sügava puudega laste vanemate igapäevast toimetulekut ja ennetada läbipõlemist.

“Puudega lapse kasvatamine on tavapärasest stressirohkem, sellepärast soovisime lastevanematele anda võimaluse suhelda ühises loovtegevuse grupis, et kujuneks välja omavaheline sotsiaalse võrgustiku toetussüsteem,” selgitas Kasuk. “Samuti tahtsime vanematele tutvustada loovtegevuse võtteid ja õpetada neid eneseabiks kasutama.”

Alates 2010. aasta veebruarist käisid lapsevanemad joogaõpetaja Andres Adamsoni juhendamisel nii grupi- kui individuaalsetes joogatundides, samuti tutvuti mitmesuguse käelise tegevuse, näiteks viltimise ja savivoolimisega.

Üheskoos on kergem

Rehabilitatsioonikeskuses on psühholoogilise abi tugigrupid raske ja sügava puudega laste vanematele tegutsenud 2007. aasta detsembrist. Grupis aidatakse emadel-isadel paremini toime tulla iseendaga hooldaja rollis, pakutakse psühholoogilist abi, õpetatakse enese säästmise võtteid ja vahetatakse kogemusi samasuguses olukorras lapsevanematega.

Tugigrupi tööd on juhtinud perearst Ülla Alanurm ja pereterapeut Monika Koppel, loovtegevuse gruppi juhendasid rehabilitatsioonikeskuse töötajad Thea Kasuk ja Tiia Vares, üldkoordinaatori rollis oli Annely Ausma. Joogagrupiga tegeles Andres Adamson Tiibeti meditsiini keskusest GEWA.

Projekti toetasid Pärnu erivajadustega inimeste rehabilitatsioonikeskus, pakkudes tegevuseks kasutada oma ruume, ja linnavalitsuse sotsiaalosakond, mis projekti toetas riigi rahastatava lapsehoiuteenuse osutamiseks 2010. aastal mõeldud raha jäägi arvelt.

Sisemist tasakaalu aitab hoida jooga

“Vanemate tagasiside joogatundide suhtes oli väga hea, aina küsitakse, kas ka edaspidi midagi sellist on tulemas,” vahendas Kasuk lapsevanemate soove. “Puudega laps dikteerib kogu pere elutempo ja jooga annab võimaluse sellest rutiinist korraks välja saada, peale selle samasuguste probleemidega inimestega kogemusi vahetada.”

“Kord nädalas joogatundi tulla oli väga värskendav, see aeg on aeg mulle endale,” kommenteeris usinalt treeningutel osalenud lapsevanem Alli. “Jooga iseenesest mõjub hästi, parandades keskendumisvõimet, hingamist. Tore, et see võimalus toodi meile nn kandikul kätte, ei pidanud ise treeninguvõimalusi otsima. Palju abi on teiste lapsevanematega suhtlemisest, üksteist toetatakse väga.”

Lastevanemate grupiga jäi rahule treener Adamsongi. “Kõik olid väga pühendunud, kohal püüti käia järjekindlalt ja suhteliselt lühikese aja jooksul oli näha arengut,” kiitis treener. “Mõne vanemaga oli juttu ka puudega lapse aitamisest jooga kaudu, näiteks Londonis on keskus, kus erivajadusega lapsi jooga abil arendatakse.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles