Kuritegusid jäi Pärnumaal aastaga vähemaks

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poevaras.
Poevaras. Foto: Elmo Riig / Sakala

Justiitsministeeriumi avaldatud kuritegevuse statistikast selgub, et Pärnumaal on kuritegevus aastaga vähenenud.

Mullu registreeriti Pärnumaal 2477 kuritegu, mis on 211 juhtumi ehk kaheksa protsendi võrra vähem kui aastal 2009. Kuritegude arv kahanes maakonnas läinud aastal, võrreldes 2009. aastaga, 53 kuriteoliigis ja kasvas 44 liigi puhul.

Nagu ülejäänud Eestis vähenes Pärnumaal röövimiste, kehaliste väärkohtlemiste ja omastamiste arv. Muude kuritegude puhul olid muutused väiksemad.

Kuritegude arvult 10 000 elaniku kohta asub Pärnu riigi suuremate linnade „edetabelis“ kuuendal kohal: siin sai mullu kirja 350 kuritegu. Kõige kuritegelikum linn Eestis on Tallinn (503 juhtumit 10 000 elaniku kohta), millele järgnevad Narva (407), Tartu (372), Võru (358) ja Maardu (353).

Kui registreeritud kuritegude üldarv on aastaga paljudes Pärnumaa omavalitsustes langenud, siis Sauga, Surju ja Tootsi vallas on kuritegevus statistika järgi märgatavalt tõusnud.

Justiitsministeeriumi avalike suhete talituse nõuniku Valdek Lauri andmeil oli mainitud kolmes vallas 2009. aastaga võrreldes kaheksa kuni kümme vargust rohkem, aga et arvud on sedavõrd väikesed, ei saa neist põhjapanevaid järeldusi teha. „Surju vallas paistavad silma puiduvargused,“ märkis Laur.

Küberkuriteod tõusuteel

Kõige enam kasvas Pärnumaal arvutikelmuste hulk (20-lt 80ni). Enamik neist olid ühe isiku aastatel 2008-2009 toimepandud kiirlaenukelmused.

Tõusis ka suure koguse narkootikumidega seotud kuritegevus (28 juhtumilt 48ni), kuigi samal ajal jäi see näitaja alla 2007-2008 avastatud juhtumite arvule.

Aastaga suurenes veel intellektuaalse omandi vastaste kuritegude hulk. Kui üle-eelmisel aastal registreeriti Pärnumaal kaks niisugust tegu, siis mullu 21 – kasv kümme korda. Loendis annavad tooni piraatkoopiate valmistamine ja nendega kauplemine.

Intellektuaalse omandi vastaste kuritegude arvu kasvu põhjustas üks kriminaalasi, mis käsitleb paljusid piraattoodete valmistamise ja levitamise episoode.

Elektrivarguste arv kerkis Pärnumaal aastaga ühelt kümneni.

Kõige rohkem anti mullu Pärnumaal teada varavastastest kuritegudest. Neid registreeriti 1516.

Aastase võrdlusega on varavastaste kuritegude arv Pärnumaal enam-vähem samaks jäänud – 2009. aastal pandi Pärnumaal toime 1586 sellist kuritegu.

Poevargused vähenesid oluliselt

Erinevalt ülejäänud Eestist, kus varastamine kasvas, vähenes Pärnumaal varguste arv seitse protsenti (1205-lt 1123ni). Eelkõige ilmneb langus väljaspool Pärnu linna. Pärnus jäi varguste arv 2009. aasta tasemele. Varguse liikidest kahanes Pärnumaal kõige enam – viiendiku võrra – varastamine kaubandusettevõtetest.

Kelmusi registreeriti mullu 176, mida on nelja võrra rohkem kui aasta varem. Omastamisi pandi kirja 51 (2009. aastal 70).

Isikuvastaseid kuritegusid sai läinud aastal Pärnumaal kirja 282. Aasta varem registreeriti 320 sellist tegu. Kõige rohkem esines kehalist väärkohtlemist: 237 korral (2009. aastal 262).

Liikluskuritegusid oli meie maakonnas möödunud aastal 203. 2009. aastal registreeriti neid 232.

Erinevalt muust Eestist vähenes Pärnumaal joobes juhtide arv (223-lt 192ni) ja seadusemuudatustega seoses ka sel puhul karistuse kandmisest kõrvalehoidjate arv (59-lt 19ni). Need on inimesed, kellelt kohus on sõidukijuhtimise õiguse ära võtnud, kuid kes sellegipoolest on roolist tabatud.

Majanduskuritegevus kasvas

Avaliku rahu vastaseid kuritegusid registreeriti eelmisel aastal Pärnumaal 188, aasta varem 216.

Avaliku usalduse vastaseid kuritegusid oli mullu Pärnumaal 95 (2009. aastal 121).

Aastaga kasvas rahvatervisevastaste kuritegude hulk: mullu oli neid 75, tunamullu 56.

Õigusmõistmisevastaseid kuritegusid sai eelmisel aastal kirja 33, aasta varem 72.

Majandusalaseid kuritegusid oli läinud aastal 25. 2009. aastal registreeriti 17 majanduskuritegu.

Süütegusid perekonna ja alaealiste vastu pandi eelmisel aastal kirja 19. Üle-eelmisel aastal oli 37 samasugust rikkumist.

Poliitiliste ja kodanikuõiguste vastaste kuritegude nimistusse kanti eelmisel aastal Pärnumaal kaheksa juhtumit ehk viie võrra rohkem kui aasta varem.

Üldohtlikke kuritegusid registreeriti eelmisel aastal seitse, aasta varem 21.

Ametialaseid kuritegusid tuvastati mullu neli. 2009. aastal oli selliseid tegusid üks rohkem.

Keskkonnavastaseid kuritegusid registreeriti mullu üks. Riigivastaseid kuritegusid eelmisel aastal Pärnumaal ei olnud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles