Vabaühendused jõuavad peagi kaardile

Silvia Paluoja
, Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MTÜ Murru Küla Selts tegutseb Suigu seltsimajas, kus asub riigi esimene külaseltsi tunnustatud köök.
MTÜ Murru Küla Selts tegutseb Suigu seltsimajas, kus asub riigi esimene külaseltsi tunnustatud köök. Foto: Urmas Luik

Pärnumaa ettevõtlus- ja arenduskeskus (PEAK) nõustab mittetulundusühinguid ehk uuema sõnaga vabaühendusi ja hakkab neid kaardistama, saamaks ülevaade nende põhitegevuse ja tegeliku arvu kohta.

Kaardistamine toimub Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse tellimusel ja seda tehakse kõikides maakondades. Pärnu maakonnas on registreeritud 1878 ühendust, sealhulgas MTÜdena tegutsevad korteriühistud.

Näiliselt on see arv päris suur, kuid tegelikkuses ei ole ülevaadet, kui paljud neist tegutsevad. Sama muret on avaldanud suuremad omavalitsused, mis näevad registris ühinguid, kuid info nende tegevuse kohta on lünklik.

Läinud aastal asutati Pärnu maakonnas 150 MTÜd.

“MTÜde asutamisele on kaasa aidanud ka töötus: et mitte koju istuma jääda, hakatakse tegutsema ühingute kaudu,” tõdes PEAKi mittetulundusühingute konsultant Krista Habakukk.

Konsultant nentis, et kuigi MTÜ on oma olemuselt üks äriühingu vormidest, ei saa selle põhieesmärk olla äritegevus. Seetõttu ei pruugi täituda inimese lootus vabaühenduse kaudu endale töökoht luua.

Eelmine aasta tõi ühingutele kaasa ühe olulise muudatuse, see tähendab, et MTÜdel tuleb esitada majandusaasta tegevuse aruanne äriregistrile elektroonselt. PEAKi andmetel oli selle kohustuse õigeks ajaks täitnud vaid 40 protsenti registris ühingutest.

Registrile aruande esitamata jätmine võib aga kaasa tuua riigi sekkumise ja ühing kustutatakse registrist.

”Selle asemel et tulla PEAKi koolitusele või tasuta nõustamisele, arutletakse kuuldavasti MTÜst seltsingu tegemise üle: siis ei pea majandusaasta aruandega jändama, kuid seltsingu tegemisega kaasneb inimesele kohe vastutus isikliku varaga, seda paraku ei teata,” rääkis Habakukk.

Kaardistamise järel on PEAKil ja omavalitsustel senisest selgem ülevaade, millised MTÜd tegutsevad Pärnumaal jätkusuutlikult ja millised on loodud õhinapõhiselt selleks, et mõnest projektist raha taotleda. Selle töö tulemusena saab PEAK vabaühendusi senisest tõhusamalt nõustada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles