Pärnu erirühmade lapsed madistasid mängupäeval

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tunnetusrada oli üks rongisõidu jaamapunktidest. Pildil on rada läbimas Tammsaare lasteaia pere.
Tunnetusrada oli üks rongisõidu jaamapunktidest. Pildil on rada läbimas Tammsaare lasteaia pere. Foto: Urmas Luik

Eesti tervist edendavate lasteaedade võrgustikuga liitunud Pärnu lasteaedade erirühmad tähistasid üleeilset ülemaailmset tervisepäeva sportliku mänguüritusega Pärnu spordihallis.

Ettevõtmise on algatanud ja seda korraldavad Pärnu linna lasteaedade terviseedenduse ja eriõpetuse aineühendus. Viimasena mainitusse kuuluvad erirühmade õpetajad, eripedagoogid ja tugiõpetajad, terviseedenduse aineühendusse liikumisõpetajad ja tervishoiutöötajad.

Erirühmades on tavarühmadega võrreldes vähem lapsi ja rohkem töötajaid, rühmaõpetajate kõrval töötab lastega eripedagoog või logopeed ja mõnes rühmas vastavalt vajadusele tugiisik.

Pärnu 14 lasteaiast kuues on kaheksa erirühma eesti ja üks rühm vene õppekeelega lastele – kokku käib neis üle saja lapse.

Rongisõit läbi jaamade

Mai lasteaias on rühmad nägemis-, Tammsaares, Raekülas ning Kellukeses kõne-, Pöialpoisis liikumisprobleemidega lastele. Pillerpallis tegutseb vaimupuudega laste arendusrühm. Peale erirühmade on Kastani lasteaias moodustatud sobitusrühm, kus toetatakse kuulmiskahjustusega laste rehabilitatsiooni.

Aineühenduse “Eriõpetus lasteaias” juht ja üleeilse päeva üks korraldajaist Kristiina Kunto ütles, et erirühmade sportlik mängupäev toimus teist aastat ning sel korral soovisid lasteaialaste kõrval kaasa lüüa Pärnu toimetulekukooli esimese astme õpilased.

Päev spordihallis algas jaamakorraldaja loal ja rongijuht Piilupardi juhtimisel osavõtjate ühise rongisõiduga. “Igas jaamapunktis ootas lapsi mõni tore loom: kass, jänes, hunt või rebane. Nendega koos said lapsed lustida, mängida võrkpalli, pugeda tunnelites, püüda kala, astuda paljajalu tunnetusrajal ja teha muud põnevat,” rääkis Kunto.

Üleilmse tervisepäeva tähistamise kõrval pöörati spordipäeval tähelepanu 18. aprillil algavale südamenädalale.

“Liikumine ja rõõmus tuju teevad südamele head. Mudilaste mõnusa päeva retsept oli: igale lapsele võimetekohaselt sobiv annus sporti ja paras ports mängu, natuke naeru ja sutsuke väsimust. Lapsed, kes vajasid enam taastumisaega, võisid oma õpetaja või vanemaga puhkenurgas paljakäsi-jalu salakotikesi kompida, massaaþipalle ja liivakotte mudida ning end joogipunktis veega värskendada. Doktor Aivaluson luges valusale sõrmele võlusõnu ja pani plaastri põlvele,” tähendas Kunto.

Lõppjaama jõudnud, said väikesed reisijad kaela ðokolaadimedali ja mälestuseks tubli osaleja tänukaardi.

Päev võiks jätkuda

“Head mõtted on meil idanenud juba järgmiseks kevadeks. Tahaks, et sportliku mängupäeva traditsioon jätkus. Tavarühmade põnnid saavad osa võtta kõigist lasteüritustest, erirühmades käijatel see nii kergesti ettevõetav pole. Neis on liikumispuudega lapsi, kes kõikjale ei pääse. Seetõttu on ääretult oluline, et linna ainus erirühmadele mõeldud üritus edaspidigi toimuks,” kinnitas Kunto. Lisades, et mängupäeval oli tore kohata paljusid lapsevanemaid, kes ühes lastega tegutsesid.

Kui mängupäevast kujuneks iga-aastane tava, võiks üritus aastati eri teemat kanda, pakkus Kunto.

Pärnu linnavalitsuse alushariduse peaspetsialist Marga Napp ütles, et tahtjaid linna tasandusrühmadesse on rohkem kui kohti.

“Väljastpoolt Pärnut lapsi võtame Pillerpalli arendusrühma, kõikidesse silmaravirühmadesse, kehapuudega laste rühma Pöialpoisis ja vene õppekeelega tasandusrühma Kellukeses, kui kohti jagub. Tasandusrühmad täidame ära oma linna lastega ja on tegu, et kõik tahtjad neisse koha saaksid,“ sõnas Napp.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles