Kentsakas infotahvel võib tekitada liiklejais segadust (6)

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu linnavalitsus paigaldas mõne aja eest Mai kergliiklustee äärde uue infotahvli.
Pärnu linnavalitsus paigaldas mõne aja eest Mai kergliiklustee äärde uue infotahvli. Foto: Gertrud Alatare

Pärnu Mai rajooni keskrannaga ühendavale kergliiklusteele on üles seatud uued infotahvlid, mis nii mõnegi jalakäija ja ratturi kukalt sügama panevad.

Esmalt torkab silma punane värv, mis liikluses teatavasti tähendab keelavat märguannet. Ranna suunas vuravale ratturile võib jääda mulje, et edasisõit on keelatud ja teel on lubatud liikuda vaid vastu tulevatel jalakäijatel.

“Kui esimest korda seda tahvlit nägime, ei saanud tõesti aru, mida öelda tahetakse,” tunnistas üks tervisesportlastest rajal Pärnu Postimehele. “Loogilisem on, et parem pool on nii jalakäijatele kui ratturitele, vasakpoolne teeosa vastassuunast tulevatele liiklejatele.”

Palju segadust tekitavad nooledki, mis näitavad vastupidist suunda. Liiklusmärke lähemalt uurides näib, et tee on tahetud jagada kaheks: parem pool on ratturitele-rulluisutajatele, vasak jalakäijatele. Teisisõnu peaksid uue liikluskorralduse järgi sõitma ratturid vaid paremal teepoolel, olenemata suunast. Esmapilgul seda tahvlilt aga välja ei loe.

Linnavalitsuse pressiesindaja Gerli Kõivu selgituse järgi paigaldati infotahvlid sihiga kergliiklustee kasutust senisest paremini reguleerida. “Märgid pandi püsti selleks, et liiklejaid suunata. Tähtis on, et inimesed üksteist märkaksid ja teineteisega arvestaksid,” seletas Kõiv.

13. juunil toimunud avalikul arutelul “Rattaga või rattata” käidi välja idee paigaldada kergliiklusteede äärde infotahvlid. “Tahvlid tuletaksid inimestele meelde, et teel peavad liikuma mahtuma nii jalakäijad kui ratturid,” kirjutas abilinnapea Rainer Aavik Pärnu Postimehe juunikuu arvamusküljel.

Pressiesindaja kinnitusel on Mai rajooni üles pandud tahvlid ühed esimestest, et elanike tagasiside abiga teha vajalikud muudatused ja ülejäänud kergliiklusteede serva sama funktsiooni täitvad teabetahvlid püstitada.

Kõnealuse tee asfaltkattel on aga endiselt traditsioonilised ema-lapse ja jalgratta sümbolid, mis uute märkidega vastuollu lähevad.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles